Prijzen in Nashik dalen door importuien

Indiase uienprijzen gestegen door aanbodtekort

De uienprijs in het Indiase Chandigarh is de afgelopen dagen omhooggeschoten. De groente werd tot 21 oktober afgezet tot €0,90/kg. De prijs ligt nu nog steeds boven €0,74/kg door een aanbodtekort. Ook de prijzen van andere basisgroenten, zoals aardappelen en tomaten, zijn aan de hoge kant.

Rashwinder Singh van de veiling in Chandigarh: "Door overstromingen en slechte weersomstandigheden in het zuiden van het land konden uien uit Maharashtra de stad niet in voldoende mate bereiken. Ook nu is het aanbod laag. In feite is aanbod uit andere plaatsen, waaronder Rajasthan, nodig om de prijzen omlaag te brengen."

De prijsstijging van tomaten en aardappelen wordt toegeschreven aan transportkwesties. Aan hindustantimes.com vertelde hij: "We zouden eerder aardappelen en tomaten krijgen uit Himachal Pradesh, maar dat is dit jaar niet haalbaar. Alleen een kwalitatief beter ras van beide groenten is beschikbaar en daarom zijn de prijzen aan de hoge kant." 

Groenten uit Punjab, waaronder bittere pompoen, flespompoen en aubergine, blijven qua prijs stabiel, terwijl de prijs van lokaal geteelde komkommer wegens een goed aanbod is gedaald. Volgens ambtenaren zullen de prijzen van basisgroenten tot eind november hoog blijven.

Prijzen in Nashik
De komst van importuien op de grootste groothandelsmarkt van het land, Lasalgaon in het district Nashik, heeft bijgedragen aan het dalen van de uienprijzen.

De gemiddelde groothandelsuienprijzen daalden met €6,87/100 kg op vrijdag tot €64,13/100 kg, nadat de uit Turkije en Iran geïmporteerde uien in Nashik aankwamen. De particuliere handelaren begonnen de importuien in de prijsklasse tot €68,71/100 kg af te zetten.

Tot nu toe werd ongeveer 2.500 ton uien geïmporteerd en wordt nog eens 3.000 ton verwacht door de Jawaharlal Nehru Port Trust in Mumbai. Timesofindia.indiatimes.com meldt dat op vrijdag ongeveer 350 ton uien werd geveild op de Lasalgaon-groothandelsmarkt tegenover 2.100 ton twee maanden geleden.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven