Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Piet Jansen, Arjazon Seeds Trading

“Als je iets onderneemt, staan er niet gelijk een aantal mensen over je schouder mee te kijken”

Canada is nog altijd één van de populairste landen voor emigratie onder de Nederlanders. Vooral mensen met een ondernemershart. Het leidde tot een familiaire emigratiegolf bij de familie Jansen die in Fort Macleod Arjazon Seeds Trading oprichtte naar de gelijknamige uienhandel Arjazon.

Aanstichter was Arjan Jansen. “Hij is in 2006 geëmigreerd vanwege zijn huwelijk. Vanuit Nederland, waar ik samen met mijn broers Arjazon Uienhandel runde, kende ik enigszins de internationale handel en zag potentie in de export van Canadese producten. Mijn zoon Martin is toen begonnen met het verkopen van producten uit Canada”, vertelt Piet Jansen.

Toen dit steeds beter ging lopen, besloten Martin en zijn vrouw Marjon in 2014 om zich in Canada te vestigen. In de tussentijd was ook al een dochter in Ontario gaan wonen. Dat deed ouders Piet en Anita besluiten tot emigratie. “Ook de nog thuiswonende kinderen zagen het zitten. Doordat we al diverse keren in de zomervakantie in Canada hadden doorgebracht, waren zij al bekend met de omgeving en hadden al wat kennissen in Fort Macleod. Uiteindelijk zijn we begin 2014 naar Canada verhuisd. Jos en Dawn waren inmiddels getrouwd en konden niet mee op het visum dat de rest van de familie kreeg. Zij zijn in 2016 geëmigreerd.”

Er werd onder de “paraplu“ van Arjazon Uienhandel gestart en later zijn in Alberta de Canadese activiteiten afgesplitst met Arjazon Seeds Trading. De naam Arjazon was al bekend bij afnemers, dus die naam werd behouden. Het bedrijf koopt producten in van telers, hoofdzakelijk in de vijf hoofdgroepen: lijnzaad, erwten, linzen, hennepzaad, mosterdzaad. Piet: “In deze groepen zitten weer een behoorlijk aantal verschillende soorten en we doen ook biologische producten. Het ongeschoonde zaad wordt naar onze schoningsfaciliteit gebracht. Daar schonen we en verpakken zoals de klant wenst: bulk, big bags of verpakkingen van 20-50 kg. We laden de containers en via Calgary gaan die per spoor naar Vancouver of Montreal, dus de westkust of de oostkust. Afgezien van wat incidenteel loonwerk wordt alles geëxporteerd. De focus ligt wel op Europa, maar we hebben inmiddels klanten op alle continenten.” Piet en zoons Arjan, Martin en Jos hebben allemaal hun eigen takenpakket binnen Arjazon en springen bij waar nodig. “Arjan doet in hoofdzaak de peulvruchten in- en verkoop en ICT. Martin doet hennep- en lijnzaad en logistiek. Jos doet ook een deel logistiek en techniek. Ikzelf heb het algemeen overzicht.”

Canada heeft een zeer gunstig ondernemersklimaat. Piet: “We hebben 3 jaar geleden een nieuw gebouw gezet, op een nieuwe locatie, dat was in no time geregeld met de gemeente. Nu zijn we bezig met een uitbreiding, dat is een kwestie van een paar formulieren. Onvergelijkbaar met de gang van zaken in Nederland. Bedrijven zoals wij zijn er verder niet in de naaste omgeving. Als je iets onderneemt, staan er niet gelijk een aantal mensen over je schouder mee te kijken.”

Het klimaat is een stuk harder. “In de zomer loopt de temperatuur op tot plus 40, in de winter tot min 40. Het kan hier extreem hard waaien, soms zware sneeuwstormen in de winter. De mentaliteit is (mede hierdoor) totaal anders dan in Nederland. Wat vandaag niet lukt, doen we morgen of volgende week of volgende maand. Er kan niets worden afgedwongen. In Nederland hoor je wel: “Dat moet gewoon”. Dat is hier niet mogelijk.  Machine onderdelen hier krijgen duurt soms een week. Of je spreekt af met een teler dat hij morgen een lading brengt. Als je dan tegen de avond belt waar hij blijft dan hoor je heel laconiek dat het niet gelukt is en dat hij volgende week wel een keer zal komen…Dan leer je dat het zonder al die stress ook wel kan. Aan de andere kant, als leveranciers en klanten merken dat je staat voor wat je belooft, wordt dat toch wel gewaardeerd.”

Afhankelijk van het jaargetijde zijn er in de vrije tijd genoeg dingen te ondernemen. “We kanoën op de Oldman river of kamperen in de Rocky Mountains waar we kort bij wonen. In de winter skiën of snowboarden we er, in het najaar jagen we op herten of coyotes.” Nederland blijft in gedachten. “De omgeving waar je bent geboren en opgegroeid, blijft altijd trekken en we missen de familie en alle fijne relaties die we hebben in Nederland. Maar gezien dat ons hele gezin hier woont en de zakelijke activiteiten die tot nu toe goed lopen en uitbreiden, is een terugkeer naar Nederland niet waarschijnlijk”, besluit Piet.

Dit artikel verscheen eerder in Primeur 10 (34ste jaargang) oktober-editie. Klik hier voor meer informatie over het vakblad Primeur

piet@arjazon.ca