Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Van fritessnijder tot Farmdrive naar hub voor producten uit de Hoeksche Waard

Tholen – De corona-uitbraak zit veel ondernemers in de weg, maar zorgt ook voor creatieve ideeën om er toch wat van de maken. Zo ook bij akkerbouwers Johan en Elise Kruijthoff die plots de prijs van aardappelen zagen inzakken na de eerste lockdown in maart 2020. Zij begonnen met het verkopen van vers gesneden frites op de boerderij. Dat bleek aan te slaan en ze zijn nu bezig met doorontwikkelen tot een hub voor producten uit de Hoeksche Waard.

Hoewel het akkerbouwbedrijf, onderdeel van Novifarm de hoofdactiviteit is, exploiteerde de familie Kruijthoff al zo’n 10 jaar lang een boerderijwinkel en 24/7 zelfbediening in een verbouwde garage op het erf. In de eerste lockdown, toen de aardappelprijs kelderde, werd deze uitgebreid met een fritesservice in de hoop extra fritesaardappelen te kunnen afzetten. “We hadden een professionele fritessnijder in huis die we monteerden op een kuubkist om ter plekke frites te kunnen snijden voor klanten. De vers gesneden patat liep zo goed, dat ze besloten hebben het snijden in de oude boerderijschuur te doen en klanten in de auto te laten wachten (coronaproof). Zo is het idee van de drive-through ofwel farmdrive geboren", vertelt Johan Kruijthoff.

Farmdrive Kruijthoff is geen pop-up concept maar wordt langzaamaan doorontwikkeld. Het aantal producten werd uitgebreid want naast uien en aardappelen uit eigen teelt verkopen ze ook (bio)wortelen, quinoa en zoete aardappelen. “Enige voorwaarde is dat de producten in de Hoeksche Waard geteeld zijn en nog enigszins houdbaar. Het is een beetje zoeken naar het assortiment. Dat moet aantrekkelijk genoeg zijn voor klanten om voor om te rijden, want ook wanneer deze lockdown voorbij is, willen we doorgaan met de farmdrive. We zitten op een prima locatie, zijn makkelijk bereikbaar en hebben alle ruimte om mensen te ontvangen. Het verhaal van rechtstreeks van de boerderij spreekt veel mensen aan en die klanten kunnen we zeker behouden.”

De farmdrive blijft echter een uit de hand gelopen hobby die nog goed te managen is naast alle activiteiten voor Novifarm. Met 4 andere families is er een gezamenlijk bouwplan voor aardappelen, suikerbieten, uien en graan. De uien hebben het vorig jaar goed gedaan, maar voor aardappelen was het een treurig jaar. Consumentenverkoop heeft niet kunnen voorkomen dat een deel van de aardappelen tot veevoer verwerkt moest worden. Ondanks dat 2021 ook veel onzekerheden biedt wat betreft de fritesaardappel afzet, is het bouwplan voor 2021 niet ingrijpend gewijzigd. “Onze tafel-, en fritesaardappelen worden veelal aan vaste afnemers verkocht”, besluit Johan.

Voor meer informatie
Johan Kruijthoff
Boerderij Bouwlust Greup
Stougjesdijk 126
3271 KG Mijnsheerenland
T: 0653946900
johankruijthoff@gmail.com  
FB Boerderij Bouwlust Greup
www.novifarm.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© UienNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven