Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Marktrapport Oostenrijk week 2/2021

"Stabiele ontwikkeling van de aardappelmarkt, gestage export van uien"

Er is nog steeds geen merkbare verandering in de marktsituatie op de Oostenrijkse consumptieaardappelmarkt. Het beschikbare aanbod is ruimschoots voldoende, ondanks de recente lage winterse temperaturen. De bereidheid van de telers om te verkopen blijft hoog. De vermindering van de voorraden vordert echter gestaag, mede door de hoge uitsortering. Hoewel de binnenlandse vraag na de feestdagen traditioneel enigszins is gekalmeerd, zijn de verkoopcijfers in de foodretail begin januari redelijk naar wens. De verkoop in de horeca, met name in de toeristische regio's in West-Oostenrijk, heeft te lijden onder de strenge maatregelen die zijn genomen om de coronapandemie te bestrijden.

De export komt ook niet echt op gang. Hoewel er aanvragen zijn vanuit Zuidoost- en Oost-Europa, kunnen feitelijke contracten alleen worden gesloten met overeenkomstige prijsconcessies. De producentenprijzen blijven dus op het niveau van de vorige week. In Neder-Oostenrijk blijft de prijs voor producten met een gemiddelde val van 12 euro/100 kg onveranderd. Overmaatsheden worden afgezet tegen 5 tot 8 euro/100 kg. Voor draadwormvrije, kleinverpakkingspremiegoederen met AMA-keurmerk kan tot 18 euro/100 kg worden gerekend.

Stevige uienexport
De Oostenrijkse uienmarkt is nog steeds in evenwicht. De binnenlandse verkoop loopt gestaag door op een bevredigend niveau. De positieve ontwikkeling op de exportmarkt zet zich ook voort. Vooral vanuit Zuidoost- en Oost-Europa zijn er de laatste tijd meer aanvragen geweest. Voorlopig is er echter geen sprake van een wijziging van de producentenprijzen. Aan het begin van de week bleven de prijzen voor uien, schoongemaakt en gesorteerd in kratten, variëren van 12 tot 15 euro/100 kg, afhankelijk van de kwaliteit. Ook lagere kwaliteiten worden beduidend minder verhandeld.

Evenwichtige wortelmarkt
De Neder-Oostenrijkse markt presenteert zich in de eerste weken van het nieuwe jaar vrij evenwichtig. Er is geen verandering in de producentenprijzen. Tot nu toe gelden de prijzen uit de onderhandelingsronde voor de kerstvakantie meestal voor de verkoop aan de binnenlandse detailhandel. De binnenlandse vraag is stabiel. De export blijft ongewijzigd op het niveau dat typisch is voor het seizoen.

Bron: LKÖ

Publicatiedatum: