Panama keurt import 900 ton uien voor februari goed

Het Panamese Comité voor Uien en Aardappelen heeft de import van 900 ton uien goedgekeurd voor februari 2021. Volgens Jorge Igualada, coördinator van de voedselketen van het ministerie van Landbouwontwikkeling (Mida), werd tijdens de bijeenkomst van het comité bepaald dat er geen importuien meer na 28 februari afgezet mogen worden, omdat dan het grootste deel van de eigen Panamese productie op de markt komt.

Hij gaf ook aan dat de vertegenwoordigers van het Nationale Directoraat voor Landbouw op de bijeenkomst de cijfers van het uienareaal per teeltgebied gepresenteerd hebben en dat de oogstramingen zijn bijgesteld op basis van de nieuwe gegevens. Na een analyse van de geraamde consumptie, waarbij rekening werd gehouden met de huidige coronasituatie, besliste men uien te importeren om aan de vraag voor de maand februari te kunnen voldoen en tekorten te voorkomen.

Igualada benadrukte dat de binnenlandse vraag van januari tot en met juli 2020 met Panamese uien kon worden ingevuld dankzij enkele aanpassingen in de keten en een consensus die bereikt werd tussen importeurs, afzetbedrijven, telers, consumenten en leden van de Nationale Vereniging van Distributeurs van Grondstoffen, gecoördineerd door Mida. In voorgaande jaren moesten er echter vaak uien worden geïmporteerd in januari, februari, maart en soms zelfs in april. Toen zorgden volgens Igualada de importuien voor oneerlijke concurrentie voor het nationale product.

23% meer uien
De coördinator van de uien- en aardappelketen, Jorge Santamaría, legde uit dat de uienproductie sinds 2019 met 23% is gegroeid dankzij het beleid van de overheid die erop gericht is het vertrouwen van de telers in de uienteelt weer te herstellen.

De uienteelt vindt in Panama vooral plaats in de provincies Los Santos, Herrera, Coclé en Chiriquí. Voor februari wordt een oogst van ongeveer 2.853 ton op 69 hectare verwacht. Voor maart loopt dat cijfer op naar 6.475 ton op 128,60 hectare en in april naar 6.930 ton op 95,99 hectare. Er zijn in totaal 99 uientelers actief in de eerste maanden van 2021.

Bron: panamaamerica.com.pa


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven