Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

ACM opent tijdelijk Meldpunt Achterstallige Betalingen

Een mkb-onderneming die door een groot bedrijf niet binnen de afgesproken betaaltermijn betaald krijgt, kan dit vanaf dinsdag 26 januari anoniem melden bij het tijdelijk Meldpunt Achterstallige Betalingen van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Hiermee wil de overheid zicht krijgen op hoe vaak de afgesproken betaaltermijnen van het grootbedrijf aan het mkb niet wordt nageleefd. 

Afgelopen zomer kondigde staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat aan te willen onderzoeken of er toezicht nodig is op de naleving van betaaltermijnen tussen het grootbedrijf en het midden- en klein bedrijf. Uit cijfers van de afgelopen jaren blijkt dat rekeningen steeds later betaald worden in plaats van eerder.     

De ministeries van Economische Zaken en Klimaat en Justitie en Veiligheid werken daarnaast aan een wetswijziging om de maximale wettelijke betaaltermijn van het grootbedrijf aan het midden- en klein bedrijf te verkorten van 60 naar 30 dagen.

Het ministerie wil met het tijdelijk meldpunt inzicht krijgen in het betaalgedrag van grootbedrijven aan mkb-ondernemers en de meldingsbereidheid van benadeelde mkb-ondernemers. De ACM verzamelt daarom op verzoek van staatssecretaris Keijzer voor de duur van één jaar meldingen over grootbedrijven die de wettelijke dan wel afgesproken betaaltermijn overschrijden. Het ministerie zal de uitkomsten na één jaar evalueren om te bepalen of onafhankelijk toezicht wordt ingesteld.

Melding maken kan via het online formulier van het Meldpunt achterstallige betalingen op de website van de ACM.

Bron: Ministerie van Economische Zaken en Klimaat,

Publicatiedatum: