Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Hoge luchtopbrengst met stille en zuinige ventilator

Vof. Jansen in Slootdorp koos voor Air Control Max ventilatoren van Tolsma in de ingenieuze droogwand van hun nieuwe bewaarplaats. “Het droogt super en ze zijn een stuk stiller.”

“Alleen al voor het geluid zijn ze hun meerprijs dubbel en dwars waard.” Dirk Jansen uit Slootdorp doet weinig moeite om zijn enthousiasme over de Air Control Max ventilatoren te verbergen. In september namen Dirk en zijn vader een splinternieuwe bewaarplaats in gebruik voor hun pootaardappelen en tweedejaars plantuien. Uitwendig is de schuur een kopie van de bewaarplaats die ze 10 jaar geleden lieten bouwen. Aan de binnenkant pasten ze meerdere innovaties toe, waaronder de Air Control Max ventilatoren van Tolsma.

Ingenieuze droogwand
Sinds de oplevering van de nieuwe bewaarplaats heeft vof Jansen opslagcapaciteit voor bijna 3.000 kisten. De nieuwe schuur biedt ruimte aan 6 keer 2 rijen kisten (15 diep en 6 hoog), gescheiden door smalle luchtgangen die afsluitbaar zijn met luchtbalgen. Toch is de nieuwe schuur niet alleen ingericht voor kistenbewaring. “We kunnen op 3 verschillende manieren drogen”, vertelt Dirk. “Allereerst de vertrouwde methode met blazen via de palletsleuven. Daarnaast kunnen we blazen via de afsluitbare luchtgangen. En we kunnen die twee methoden ook nog combineren. Dat geeft in de praktijk de meest gelijkmatige droging”.

Naast de 2 kistendroogmethoden is de bewaarplaats ook geschikt voor los gestort product.  Daarvoor is de versterkte drukwand voorzien van afsluitbare luiken waar bovengrondse kanalen voor geplaatst kunnen worden. “Dat is een bewuste keuze”, vertelt Dirk. “Een kist neemt altijd plaats in, leeg of vol. Wij storten het pootgoed dat vroeg weggaat los in de schuur. Zodra dat weg is, hebben we weer werkruimte.” De droogwand is een ontwerp van Omnihout, een firma waar Tolsma-Grisnich vaker mee samen werkt. “Zij besteden heel veel aandacht aan de vorm en de afwerking van de drukkamer”, weet Dirk.

Lagere geluidsproductie
Voor de luiken, ventilatoren en installatietechniek deden vader en zoon Jansen een beroep op Tolsma-Grisnich. “Ze hebben in de vorige nieuwe schuur ook de inrichting gedaan en dat is ons goed bevallen.”, zegt Dirk. “Het is inmiddels tien jaar geleden maar onze Tolsma buitendienstman Sicco Zijlstra komt nog elk jaar langs voor een praatje en het nalopen van de instellingen. Ze zitten van Tolsma-Grisnich goed langs de weg.” Zijlstra rekende de benodigde installatie door en zette de verschillende ventilatoren opties naast elkaar. “We hadden in de andere schuur al EC-ventilatoren, dus die wilde ik sowieso weer”, vertelt Dirk. “Ik maak vaak gebruik van de mogelijkheid om het toerental terug te schroeven, bijvoorbeeld als een rij kisten niet helemaal vol staat. En bij intern ventileren draai ik ook nooit maximaal.” De keuze viel uiteindelijk op de nieuwe Air Control Max ventilatoren. “De lagere geluidsproductie gaf uiteindelijk de doorslag”, licht Dirk toe. “Omdat de nieuwe schuur vrij dicht bij het woonhuis staat, was dat een belangrijke eis.”

Externe regelkast
Als we even later de nieuwe schuur bekijken laat Dirk als demonstratie de oude ventilatoren en de nieuwe Air Control Max ventilatoren even na elkaar draaien. “Hoor je wel, dat scheelt behoorlijk in lawaai”, lacht hij.  En terwijl hij z’n hand voor een kist houdt: “En er komt een beste bak lucht uit die nieuwe droogwand. Ik heb al gezien dat de kisten hier sneller drogen dan in de oude schuur. Dat is zeker ook de verdienste van de Air Control Max ventilatoren.”

Even later, als Dirk de drukkamer van de droogwand laat zien, wijst hij op de losse regelkast die naast elke ventilator op de wand is gemonteerd. “De elektronica zit extern bij deze ventilatoren. Dat is beter voor de levensduur.” Over het energieverbruik kan Dirk nog niet veel zeggen. “Ze zijn weer zuiniger dan eerdere generaties maar ik heb natuurlijk nog geen vol seizoen gedraaid, dus ik heb nog geen vergelijk. En elk seizoen en elke partij is weer anders.”

Soepel proces
Bijna vier maanden na de oplevering blikt Dirk tevreden terug op het hele bouw- en installatieproces. “We hadden een beetje haast omdat de bouwvergunning was vertraagd. Maar gelukkig viel de oogst vrij laat en was de schuur precies op tijd klaar. Ook Tolsma heeft zich goed aan de afspraken gehouden en als er een keer iets was belde ik Sicco. Die heeft natuurlijk z’n eigen lijntjes binnen het bedrijf en dat werkt erg plezierig. Ik kon alles via hem regelen.” En van de keuze voor de Air Control Max ventilatoren heeft hij zeker geen spijt. “Nu ik ze zelf ervaren heb, hoef ik geen andere meer.”

Bron: Tolsma


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven