Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Handelsvoorraden rijst, aardappelen en uien in Bangladesh veroorzaken kunstmatige crisis

Veel handelaren in Bangladesh hebben zonder onderscheid voorraden rijst, aardappelen en uien ingeslagen om de prijzen op te drijven, zelfs toen er een aanbodoverschot was. Bronnen zeggen dat het overheidsingrijpen volledig is mislukt om deze crisis te beheersen. Deze bevindingen van drie onderzoeksteams van de Bangladesh Agricultural Research Council werden gisteren bekendgemaakt op een persconferentie in de hoofdstad.

Het Ministerie van Landbouw startte het marktonderzoek op 20 oktober vorig jaar na protest van consumenten over de prijzen. Het ministerie stelde de drie teams samen om te onderzoeken waarom de prijzen van de drie essentiële levensmiddelen op de markt zo sterk stegen.

De onderzoeksteams stelden vast dat 52% van de telers hun gewassen binnen een maand na de oogst verkochten, en slechts een onbeduidende minderheid, 5%, verkocht het meer dan vier maanden na de oogst. "Dit betekent dat, toen de prijs van rijst steeg, de voorraad niet bij de telers was," vertelde Jahangir Alam, coördinator van de onderzoeksteams, gisteren op de persconferentie.

De prijs van aardappelen bereikte een hoogtepunt na september en oktober, terwijl uit de gegevens blijkt dat de koelhuizen tussen juli en november gemiddeld 16,3% van hun opgeslagen aardappelen hebben vrijgegeven, terwijl de verkoopprijs van aardappelen bijna is verviervoudigd in vergelijking met maart.

"De belangrijkste oorzaak van deze prijsstijging was de kunstmatige crisis die door op winst beluste handelaren werd gecreëerd, veeleer dan de lage productie en de hoge consumptie van aardappelen," concludeerde het team.

Het aanleggen van voorraden was ook de belangrijkste reden voor de prijsstijging van uien, ontdekte een ander onderzoeksteam.

Bron: thedailystar.net
Foto: Dreamstime.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© UienNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven