Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Luc Remijn (UIKC): "Grote verschillen tussen de uien van proeflocaties Colijnsplaat en Biddinghuizen"

Tussentijdse beoordeling zaadbedrijven voor het Uireka-rassenonderzoek

Tholen - Vrijdagmorgen 29 januari kwamen de verschillende zaadbedrijven weer bijeen bij Goud Biervliet voor een tussentijdse beoordeling van het Uireka-rassenonderzoek. Vanwege Corona werden de vertegenwoordigers van de veredelingsbedrijven om tourbeurt uitgenodigd, waarbij uiteraard de nodige afstand tot elkaar werd bewaard.

Alle zaadveredelingsbedrijven verlenen hun medewerking aan de rassenbeoordeling. Dit jaar werden 26 rassen beoordeeld, zowel van de locaties in Biddinghuizen en Colijnsplaat. Volgens Luc Remijn van het organiserende UIKC waren de verschillen tussen de uien van beide proeflocaties erg goed te zien.

"De uien uit Colijnsplaat komen van lichtere zwavelgrond en zijn onder zeer goede omstandigheden gerooid. De uien uit Biddinghuizen komen uit redelijk zware klei en hebben we gelukkig binnengekregen. Dat verschil is dan ook goed te zien."

"Zo is de bacteriedruk bij de uien uit Flevoland een stuk hoger. Maar over het algemeen zien de uien er goed uit. Zo wordt er best wat geklaagd over schot in de uien, maar dat valt hier reuze mee."

De uien zijn bij het inschuren gewogen en worden bij deze tussentijdse beoordeling opnieuw gewogen. In mei vindt altijd de jaarlijkse eindbeoordeling van de zaaiuien voor de rassenlijst plaats door de inkopers en verwerkers.