Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Definitieve oogstraming CBS:

"Bruto-opbrengst zaaiuien met 4% gedaald, consumptieaardappelen gelijk gebleven"

De bruto-opbrengst zaaiuien is in 2020 vergeleken met een jaar eerder met 4 procent gedaald. De bruto-opbrengst consumptieaardappelen is vrijwel gelijk gebleven. Dat blijkt uit de definitieve oogstraming van het CBS.

Volgens de definitieve oogstramingen akkerbouw bedraagt de bruto-opbrengst zaaiuien in 2020 zo’n 1,3 miljoen ton (-4 procent). Door weersomstandigheden in het voorjaar was de misoogst iets groter dan een jaar eerder.

In 2020 is voor het eerst onderzoek gedaan naar de opbrengst van tweedejaars plantuien. Deze uien worden niet gezaaid, maar worden als klein uitje gepoot. Van 6,5 duizend hectare werd 283 duizend ton geoogst, ongeveer een vijfde van de totale opbrengst aan zaaiuien.

De bruto-opbrengst consumptieaardappelen bedroeg vorig jaar 3,7 miljoen ton, vrijwel evenveel als in 2019.

Beteelde oppervlakte zaai-uien afgenomen
In 2020 werd op 27,3 duizend hectare zaaiuien geteeld, dat is 0,3 duizend hectare minder (1,1 procent) dan een jaar eerder.

Het areaal consumptieaardappelen daalde vorig jaar met 2,7 procent naar 76,7 duizend hectare, het areaal suikerbieten nam tegelijkertijd bijna 3 procent toe tot 81,5 duizend hectare.

Hectare-opbrengsten zaaiuien lager dan in 2019
De opbrengst per hectare zaaiuien viel in 2020 met 49 ton 2,6 procent lager uit dan een jaar eerder. Samen met de afname van de beteelde oppervlakte en een grotere misoogst zorgde dit voor een afname van de bruto-opbrengst zaaiuien.

De hectare-opbrengst consumptieaardappelen (48,6 ton) was vorig jaar zo’n 1,4 procent hoger dan in 2019. De opbrengst per hectare suikerbieten nam af met 1,2 procent naar gemiddeld 82,9 ton.

Voorlopige en definitieve oogstramingen
In oktober publiceert het CBS jaarlijks de voorlopige oogstraming (de bruto-opbrengst en de opbrengst per hectare), gebaseerd op expertschattingen van de verwachte opbrengst per hectare. De totale bruto-opbrengst van de gewassen kan uiteindelijk hoger of lager uitvallen. Door bijvoorbeeld weersomstandigheden is het mogelijk dat een gedeelte van het beteelde areaal niet geoogst wordt of dat de uiteindelijke hectare-opbrengsten hoger of lager uitvallen.

De definitieve oogstraming (de bruto-opbrengst en de opbrengst per hectare) van hetzelfde oogstjaar wordt vervolgens in januari gepubliceerd en is gebaseerd op een enquête onder bijna 5 duizend telers. Op basis van deze enquête wordt vastgesteld wat uiteindelijk de opbrengst per hectare is en welk deel van de beteelde grond daadwerkelijk tot opbrengst heeft geleid (de geoogste oppervlakte).

De verschillen tussen de definitieve en voorlopige oogstramingen worden in een aparte StatLinetabel gepubliceerd naast de StatLinetabel over de productie van akkerbouwgewassen naar regio.

Bron: CBS
 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© UienNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven