Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

10 miljoen voor food- en agri-innovatie Oost-Brabant

Rabobank gaat via het ‘Food en Agri Innovatiekapitaal’ de komende 3 jaar 10 miljoen investeren in de food- en agrisector in Oost-Brabant. “We willen bijdragen om de sector mee vooruit helpen en dagen de agrarische ondernemers vooral uit,” laat Judith Pijnenburg in een bericht van de bank weten. Zij is Rabobank-directeur Food & Agri Oost-Brabant.

Om de toppositie van de Nederlandse land- en tuinbouw op de internationale markt te behouden, worden technologische ontwikkelingen, innovatieve oplossingen en innovatief ondernemerschap steeds belangrijker. Op het gebied van circulariteit en emissieverlaging bijvoorbeeld, zijn nieuwe ideeën broodnodig, ziet de bank.

Pijnenburg - die van huis uit nauw bij de agrarische sector betrokken is - ziet dat agrariërs ook in deze tijd vooral met hun eigen bedrijf en product actief blijven: “Dat is niet vreemd. Boeren zijn gewend om hun eigen bedrijf te runnen en juist investeringen in kleinschalige innovaties komen vaak uit eigen middelen. De uitdagingen waar de sector nu voor staat, vragen om een bredere kijk en om grotere investeringen in innovatieve en toekomstbestendige oplossingen. Daarvoor is bundeling van creativiteit en samenwerking nodig. Niet alleen met andere ondernemers uit de sector, maar ook met de toeleverende- en maakindustrie; andere sectoren die in onze regio sterk vertegenwoordigd zijn."

Uniek klimaat
Veranderingen in de agrarische sector zijn juist in deze transitie broodnodig, maar ze komen nog onvoldoende van de grond. Pijnenburg: “We moeten samen beseffen dat Oost-Brabant bij uitstek het gebied is om agrarische vernieuwing te ontwikkelen en verder te brengen. Door de innovatieve kracht van Brainport te combineren met de agrarische bedrijvigheid in de regio, hebben we hier een uniek klimaat om verbeteringen te initiëren, maar ook om ze te produceren en op te schalen. Zo kunnen we de agrarische broedplaats van Nederland worden.”

Uitdagen
Met het ‘Food en Agri Innovatiekapitaal’ stelt de bank -speciaal voor innovaties- innovatieleningen beschikbaar om startups en ondernemers in de Food & Agrisector in Oost-Brabant financieel te ondersteunen. “Geld om te ontwikkelen is er dus voldoende. Wij dagen vooral uit tot samenwerking en willen daar ook graag een verbindende rol in spelen. Wij kennen zowel de agrarische - als de industriële ondernemers in de regio en stellen onze netwerken graag ter beschikking van deze ontwikkelingen. Om op het gebied van agrarische innovatie echt stappen te zetten, hebben we gespecialiseerde adviseurs die nauw samenwerken met ondernemers. Innoveren? Dat doe je samen, dus kom maar op met dat innovatieve plan,” aldus Judith Pijnenburg.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven