Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Alec van den Heuvel, VDH Concept:

“SQ Paper en Bio Net zijn mooie en duurzame alternatieven voor de traditionele uienverpakking”

Uien zijn van oudsher verpakt in een oranje netverpakking, maar door de aanhoudende plasticdiscussie zal de traditionele netverpakking langzamerhand uit de schappen verdwijnen. De Belgische ontwikkelaar van verpakkingen VDH Concept biedt sinds eind vorig jaar twee alternatieven aan voor de traditionele netverpakking voor uien, zo blijkt uit het Vakblad Primeur.

“Al 12 jaar leveren wij verpakkingen aan de Belgische retailsector, maar duurzaamheid is nog nooit zo’n groot issue geweest als nu,” vertelt Alec van den Heuvel van VDH Concept. “Echter één van de grootste knelpunten in de overschakeling naar een duurzamere verpakking zijn de verschillende regels die elk land afzonderlijk in heeft gesteld. Het ene land focust op composteerbare verpakkingen en in het andere land gaat de voorkeur uit naar recycleerbare verpakkingen. Er is een enorme hoeveelheid aan regels in Europa en dat maakt de markt weleens onoverzichtelijk. Inmiddels heeft de Europese Unie besloten om in te zetten op verpakkingen van mono-materiaal. Dit is een verpakking die slechts uit één soort materiaal bestaat, waardoor het dus makkelijker te recyclen is. Bij VDH Concept zijn we reeds een aantal jaren bezig met de ontwikkeling van mono-verpakkingen. Een voorbeeld hiervan is SQ Paper. Deze verpakking van papier hebben we zelf ontwikkeld en is volledig recyclebaar. Sinds het einde van vorig jaar hebben deze verpakking ook voor het uiensegment beschikbaar.”

SQ Paper
De SQ Paper is een ideale verpakking voor uien en bestaat voor 95% uit papier en 5% uit bio-coating. “Deze bio-coating is nodig om de verpakking dicht te lassen. Ondanks deze bio-coating is de verpakking 100% recycleerbaar, gecertificeerd en voldoet deze aan de Europese richtlijnen. Het gebruik van papier geeft de verpakking een ecologische look & feel, waardoor de consument in één oogopslag kan zien dat ze een duurzame verpakking kopen. Tevens is de verpakking geschikt voor de bestaande verpakkingsmachines, bedrijven hoeven geen nieuwe machine aan te schaffen, enkel maar een minieme aanpassing aan de machine volstaat,” zegt Alec. “ Daarnaast blijft het product voldoende zichtbaar door de speciale perforaties in de verpakking, deze perforaties maken de SQ Paper uniek en worden ontwikkeld in onze eigen fabriek. Vervolgens kunnen we de perforaties in elke gewenste vorm maken, waardoor het product, zoals bijvoorbeeld uien, uitgebeeld kan worden door middel van een unieke perforatie in de verpakking.”

Perforaties
“Eén van de grootste voordelen van een netverpakking is de optimale zichtbaarheid van het product. Je kunt elk product goed bekijken en zien of er eventueel slechte uien tussen zitten. Momenteel zijn we in onze fabriek aan het testen om zoveel mogelijk perforaties in de verpakking te verwerken. Op die manier wordt het product optimaal zichtbaar, maar we willen niet dat de stevigheid eronder lijdt. Echter is door de komst van innovaties binnen het vakgebied van het optisch sorteren, de kwaliteit van het sorteerproces drastisch verbeterd en mogen we er bijna 100% vanuit gaan dat alle slechte uien er tijdens het verpakkingsproces reeds worden uit gesorteerd. Ten einde moeten we tijdens het ontwikkelproces van een nieuwe verpakking altijd keuzes maken. Zo hebben alle verpakkingen zowel voor- als nadelen, het is daarom belangrijk om daartussen een mooie balans te vinden. Zodoende ligt de keuze steeds bij onze klant, waar we altijd een aantal opties aan voorstellen, zodat de klant zich altijd in één van onze opties kan vinden.”

Bio Net
Een andere optie die VDH Concept aanbiedt voor het verpakken van uien is het Bio Net, niet van plastic maar van cellulose. “Cellulose is een materiaal dat gemaakt is van bewerkte houtsnippers en dus volledig composteerbaar,” legt Alec uit. “Hoewel het Bio Net er op het eerste gezicht hetzelfde uitziet als het traditionele net, straalt het cellulosenet echt bio uit. Het is een soort textielachtige structuur en voelt aanzienlijk anders aan dan het originele plastic net. Het grote voordeel van deze verpakking is de lage instap. Iedereen kent deze soort verpakking, dus mensen zullen het product blijven herkennen, maar het verschil tussen deze verpakking is echt duidelijk. Het is ook belangrijk dat mensen zien en voelen dat ze een duurzamere verpakking kopen.”

Circulaire economie
Tot slot biedt VDH sedert jaren duurzame verpakkingen aan, maar pas sinds kort zijn de meeste supermarkten op zoek naar een oplossing, van wat voorheen voor hen geen probleem vormde. Sinds de komst van een aantal klimaatverdragen (zoals dat van Parijs) zijn supermarktketens stelselmatig hun verpakkingsassortiment beginnen aanpassen. Zo spreekt men sinds kort steeds meer over ‘circulaire economie’. Dit wil zeggen dat elke schakel binnen een gehele keten zijn steentje bijdraagt, om ervoor te zorgen dat de doelstellingen van de voornoemde klimaatverdragen ook effectief worden behaald. Binnen de keten van de verpakkingen zijn het de verpakkers en de supermarkten, die reeds hun steentje hebben bijgedragen, de schoen wringt echter bij de afvalverwerkers. Zij zijn namelijk nog niet zo ver dat alle materialen 100% gerecycled kunnen worden. Ondanks dat de rest van de keten er nog niet helemaal klaar voor is, zijn wij dat wel. Wij hebben helaas geen invloed op het proces van recyclen, maar doordat wij de eerste stappen hebben genomen komen we steeds dichter bij een duurzamere keten. En daar zullen wij ons de komende jaren flink voor inzetten,” besluit Alec.

support@vdhconcept.com

De volledige interviews lezen? Neem een abonnement op Primeur en wij sturen het februari-nummer op

 

 

Publicatiedatum: