Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nek-aan-nekrace CDA en BoerBurgerBeweging

Bij de Tweede Kamerverkiezingen kunnen CDA en BoerBurgerBeweging de meeste stemmen verwachten van agrariƫrs. 24,6% van de agrariƫrs is van plan te stemmen op de BoerBurgerBeweging (BBB). Daarmee is de partij verwikkeld in een nek-aan-nekrace met CDA dat 24,8% van de stemmen kan verwachten. 4 jaar geleden kon het CDA nog rekenen op 41% van de agrarische stemmen.

Dat blijkt uit resultaten van de verkiezingspeiling van AgriDirect die de eerste week van maart heeft plaatsgevonden en waaraan 1.295 Nederlandse agrarische bedrijven hebben deelgenomen.

Andere partijen volgen op afstand
De andere partijen blijven achter op CDA en BBB. 14,8% is van plan om te stemmen op de VVD. 10,5% kiest voor de SGP. Gevolgd door JA21 (5,7%), Forum voor Democratie (5,6%) en de PVV (4,2%) Hieronder een overzicht van de percentages per partij:

Grote verschillen per sector
Kijkend naar de verschillende sectoren binnen de agrarische markt dan zijn er grote verschillen te zien. Zo is de BoerBurgerBeweging sterk vertegenwoordigd in de varkens- en pluimveesector met respectievelijk 51% (varkens) en 34% (pluimvee). Van de tuinbouwers geeft slechts 6% aan te stemmen op de BoerBurgerBeweging. Binnen de tuinbouwsector is de VVD met 27% de partij die de meeste stemmen kan verwachten.

Grote meerderheid voor BoerBurgerBeweging in Gelderland en Overijssel
Per provincie zijn er ook verschillen te zien. Waar in de provincies Limburg en Noord-Brabant traditioneel nog altijd veel wordt gestemd op het CDA, is de BoerBurgerBeweging ruim koploper in Gelderland en Overijssel. In Gelderland zegt 31% te gaan stemmen op deze partij en in Overijssel 44%. Kijkend naar de verschillende leeftijdsklassen dan is de BoerBurgerBeweging met 31% van de stemmers het sterkst vertegenwoordigd in de leeftijdsklasse 41 tot 50 jaar. Binnen deze leeftijdsklasse geeft 19% aan CDA te stemmen. In de leeftijdscategorie vanaf 60 jaar en ouder gaan de meeste stemmen naar CDA.

Publicatiedatum: