Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Uienhandelaar Franz Kreifelts over de langetermijn-ontwikkeling op de Duitse uienmarkt

"Regionaal uienareaal in Noordrijn-Westfalen blijft maar uitbreiden”

Tholen - Door de huidige Lockdown en horeca-sluiting is de afzet van Duitse uien uit de bewaring nu volledig op de retail aangewezen. Momenteel is de marktsituatie in Noordrijn-Westfalen relatief in verhouding, toch speculeren de regionale telers op hogere prijzen voor hun kwalitatief goede bewaaruien, meldt Franz Kreifelts, handelaar, teler en verwerker in Vettweiß.

Wat betreft de export is er momenteel weinig vraag naar Duitse bewaaruien: “De bereidwilligheid bij ons – regionale producenten – onze goede bewaaruien tegen relatief lage prijzen op te markt te brengen is logischerwijs mondjesmaat. Klasse II-uien zijn in onze regio dan weer weinig voorhanden, waardoor we maar een marginale rol in de uienexport spelen”, meldt Kreifelts desgevraagd.

Speculatie troef
Op de regionale markt zijn vraag en aanbod in verhouding. “Klasse I-uien liggen qua prijs tussen de 23-24 Euro/100 kg in de retail. Een prijsverhoging naar 27 Euro/100 kg is wenselijk en daar wordt ook op aangestuurd. Op dit reëel is valt echter nog te bezien en is op dit moment ook moeilijk te beoordelen. Dit is eveneens sterk afhankelijk van een eventuele heropening van de horeca. Zo gauw de horeca immers weer op gang komt, heeft de retail bijgevolg kleinere volumes nodig, hetgeen zich ook weer in de marktsituatie weerspiegelt. Toch is het noodzakelijk dat we voor de late volumes een hogere prijs krijgen, zodat we de bijkomende kosten kunnen dragen.”

Uitbreiding van het uienareaal
Buiten de standaard gele ui winnen ook de rode uit en sjalot zienderogen terrein in de Duitse retail. Kreifelts: “We zien zowel bij de rode als de gele ui sinds om en nabij drie jaar een gestage groei in het regionale areaal. Veel telers zijn na twee moeizame afzetjaren bij industrie-aardappelen naar consumptie-uien geswitcht. Daarnaast zijn er in onze regio ook veel nieuwelingen die bereid zijn consumptie-uien te telen.”

Die eerste gele uien uit nieuwe oogst worden in de tweede week van juli verwacht, rode uien volgen naar verwachting ongeveer een maand later. “Gele uien hebben we in principe genoeg om de regionale retail tot diep in juni te beleveren. Desondanks wordt er elk jaar vanaf mei toch weer voornamelijk op Nieuw-Zeelandse aanvoer teruggegrepen”, aldus de handelaar.

Overaanbod op uienmarkt
Over de gehele linie is Kreifelts positief als het gaat om de toekomst van de regionale uiensector. “In tegenstelling tot vele andere sectoren heeft de uiensector weinig te lijden gehad onder Corona”, stelt hij. Verder ziet hij geen onoverkomelijke uitdagingen in de nabije toekomst, buiten de telersprijzen gerekend. “Het regionale teeltareaal wordt momenteel in rap tempo uitgebreid, waardoor overaanbod kan ontstaan. Zodra we zowel in buurland Nederland als bij ons een zeer goede oogst zouden hebben, kan dit natuurlijk voor de netto inkomsten en in het bijzonder de teeltprijzen een probleem vormen.”

Voor meer informatie:
Kreifelts Zwiebeln
Franz Kreifelts
Burgweg 1
52391 Vettweiß
Fon: +49 24 24 / 12 28
Fax: +49 24 24 / 73 37
Mobil +49 171 /83 32 32 0
E-mail: franz.kreifelts@t-online.de 
www.kreifelts-zwiebeln.de 

Publicatiedatum: