Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Gesubsidieerd zon-op-dak voor Drentse agrariërs

LTO Noord gaat boeren en tuinders in de gemeenten Tynaarlo, Noordenveld en Aa en Hunze ondersteunen bij het realiseren van zonnepanelen op de daken van hun bedrijfsgebouwen. Provincie Drenthe en de drie Noord-Drentse gemeenten stellen voor deze 'gebiedsaanpak zon op dak' gezamenlijk een subsidie beschikbaar van bijna 72.000 euro.

LTO Noord pleit voor meer zonnepanelen op daken in plaats van zonneparken op kostbare en vruchtbare landbouwgronden. “En daarom zijn we blij dat we afspraken hebben gemaakt met de provincie en gemeenten om agrariërs bij de uitrol van zonnepanelen te begeleiden”,  zegt regiobestuurder Brenda Timmerman. “Wij zorgen ervoor dat de praktijk, kennis en deskundigheid worden meegenomen naar de provincie. We werken daarin nauw samen. Met deze aanpak adviseren we boeren in de investering en subsidieaanvraag.” 

Aan de slag
In het gebiedsproject wordt eerst met een quickscan en een adviesrapport plus een bedrijfsplan in beeld gebracht wat er mogelijk is. Wanneer meerdere ondernemers in de omgeving zonnepanelen op hun daken willen plaatsen, kijkt LTO Noord of het traject collectief kan worden opgepakt om kosten te delen. In samenwerking met stroomnetbeheerder Enexis wordt gebiedsgericht bepaald wat nodig is aan gevraagde netverzwaring en aansluiting op het net.

Leveranciers van groene stroom
De gebiedsaanpak start Tynaarlo, Noordenveld en Aa en Hunze, omdat in deze gemeenten op het Drentse elektriciteitsnetwerk nog mogelijkheden zijn voor realisatie van grootschalige zonnepanelen op daken. “Dit betekent dat ook op grote daken zonnepanelen nog kunnen worden aangesloten op het elektriciteitsnetwerk, zo leveren de boeren en tuinders naast melk en groente ook groene stroom”, voegt Timmerman toe.

Subsidie
Agrarisch ondernemers met grote daken die zonnepanelen willen plaatsen, kunnen subsidie aanvragen in het kader van de regeling SDE++ van het ministerie van Economische Zaken. Dat maakt het makkelijker om een sluitende businesscase op te zetten. “De agrarisch ondernemers van wie het dak niet groot genoeg is om in aanmerking te komen voor deze subsidie gaan we ook benaderen”, zegt Timmerman. Voor hen kunnen zonnepanelen op daken interessant zijn door gebruik te maken van de salderingsregeling die ook geldt voor huiseigenaren. Dit begeleidingstraject wil LTO Noord eveneens uitrollen in de provincies Friesland en Groningen. 

Publicatiedatum: