SCEA Hermant investeert in Tomra 3A-sorteermachine

SCEA Hermant heeft geïnvesteerd in een Tomra 3A-sorteermachine om de kwaliteit van de aardappelen en uien, die zij aan de versmarkt levert, te optimaliseren.

Twee jaar lang overwoog SCEA Hermant de aanschaf van een nieuwe optische sorteermachine voor het sorteren van aardappelen en uien voor deze worden opgeslagen. De introductie van de nieuwe Tomra 3A trok Loïc en Alain Hermant uiteindelijk over de streep om tot aanschaf over te gaan. Na een seizoen met de machine te hebben gewerkt, weten ze zeker dat ze de juiste keuze hebben gemaakt. 

De Tomra 3A optische sorteermachine kwam in het najaar van 2019 op de markt en in de zomer van 2020 was er al een exemplaar volop in gebruik bij SCEA Hermant. Dit teeltbedrijf, dat is gevestigd in de Noord-Franse plaats Villers-Bretonneux, verwerkt jaarlijks ongeveer 15.000 ton aardappelen en 2.500 ton uien. Het bedrijf in Villers-Bretonneux teelt op 200 -240 hectare aardappelen. SCEA Hermant verkoopt haar producten via tussenhandelaren in big bags. De grootste aantallen zijn bestemd voor verpakkers, waarna de producten naar supermarkten gaan. Het overige deel (ongeveer 15%) is bestemd voor verwerkers en wordt voornamelijk naar Spanje, Portugal en Italië geëxporteerd. 

Een weloverwogen investering
In het kader van haar doorlopende investeringsbeleid koos SCEA Hermant voor het grootste model uit de Tomra 3A-serie, met een bandbreedte van 2,4 m. De machine beschikt over de hoogste capaciteit op de markt en werd medio juli 2020 geleverd. Half augustus was de machine gereed voor gebruik. De montage en installatie in de loods werd grotendeels door het team van het bedrijf zelf gedaan met technische ondersteuning van Tomra. 

Tijdens het tweeënhalve maand durende rooiseizoen was de Tomra 3A voortdurend in bedrijf, tot aan november. De machine werd ook gebruikt voor het sorteren van 2.500 ton uien. 

Aan het einde van het eerste seizoen had de sorteermachine zijn nut ruimschoots bewezen. De Tomra 3A heeft voor meer flexibiliteit gezorgd en de opstartproblemen en aanpassingen konden eenvoudig door het team worden opgelost. De keuze voor de sorteerprogramma's worden afgestemd op de grondsoort, de oogstperiode en gewenste maten. Loïc Hermant: "De machine is eenvoudig te bedienen. In ons bedrijf zijn er nu drie mensen die weten hoe ze hem moeten gebruiken. Voor de installatie van de sorteermachine waren er zes seizoensarbeiders nodig om het sorteerproces in goede banen te leiden. Nu zijn er alleen medewerkers nodig om de machine te monitoren en te vullen."

Grégoire Volpoet, salesmanager van Tomra in Frankrijk: "Tomra heeft bewezen geavanceerde technologieën toegepast in deze nieuwe Tomra 3A. Deze machine beantwoordt aan de eisen van telers dankzij een hoge capaciteit, snelle doorvoer, nauwkeurige detectie van groene aardappelen, solide ontwerp, gebruiksvriendelijkheid, statistische rapportages en de zachte verwerking van de aardappelen, waardoor deze niet kneuzen." 

Voor meer informatie: 
Marijke Bellemans
TOMRA
+32 (0)476 74 19 18
marijke.bellemans@tomra.com 
www.tomra.com/food  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© UienNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven