Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uien gezaaid voor rassenproeven, naast Colijnsplaat en Dronten dit jaar ook proeven in Drenthse Schoonloo

Tholen - Vanmorgen is in Colijnsplaat het zaaien van de uien van start gegaan voor het uienrassenonderzoek van Uireka. Naast de traditionele proeflocaties in Colijnsplaat (25 rassen) en Dronten (24 rassen) is er dit jaar voor het eerst ook een rassenproef (19 rassen) in het Drenthse Schoonloo. "Hiermee anticiperen we op de groeiende uienteelt in de zandgebieden. We hebben voor deze locatie grond uitgezocht, die representatief is voor diverse grondsoorten en hebben die in Schoonloo gevonden op een lagere organische grond die ook op de Brabantse zandgronden voorkomt", vertelt Luc Remijn van UIKC, dat het rassenonderzoek mede coƶrdineert.


De verschillende rassen

Waar de rassen van Colijnsplaat en Dronten traditiegetrouw in mei worden beoordeeld, zullen de rassen van de proef uit Drenthe eind januari beoordeeld worden. "We verwachten dat als er in de toekomst op de Veenkoloniƫn meer uien worden gezaaid, dat er ook langer bewaard zal gaan worden", aldus Luc. In de rassenproef in Drenthe zijn twee rassen meegenomen die niet op de andere locaties zijn uitgezet. Werd bij de rassenlijst van Colijnsplaat en Dronten de opbrengst altijd gescheiden, maar de kwaliteit blijft gemiddeld; voor de zandgebieden zal er een aparte lijst komen met de afzonderlijke opbrengsten en kwaliteitsnoteringen. Deze zal volgens protocol voor het eerst gepubliceerd worden, nadat de rassen twee jaar in onderzoek hebben gelegen.

"Op Colijnsplaat zijn we vanmorgen begonnen met zaaien en de omstandigheden zijn goed. We hebben hier redelijk pittige grond, maar de natuur heeft ons goed geholpen een natuurlijk zaaibed te krijgen", vertelt Luc. Naast de rassenproeven zal het UIKC dit jaar maar liefst 35 proeven uitvoeren. Naast de bekende proeven op het gebied van fertigatie, bemesting en gewasbescherming wordt er in de proeven dit jaar onder meer gekeken naar mechanische onkruidbestrijding, niet-kerende grondbewerking en weerbaarheid. Ook is er een proef met uien op bedden van 50 centimeter en wordt er gefreesd met verhoogde bedden.

Voor meer informatie:
Luc Remijn
UIKC
T +31 186 57 30 11
M +31 6 53 26 11 72
L.Remijn@delphy.nl  
www.uikc.nl