Boeren en tuinders vragen om ruimte tijdens voorjaarswielerkoersen

Bij de start van het nieuwe wielerseizoen organiseren Boerenbond en haar leden een spandoekenactie langs de routes van een aantal iconische voorjaarskoersen. De boeren en tuinders vragen aandacht voor ruimte om te ondernemen. 

De actie start vanmiddag tijdens de E3 Saxo Bank Classic en eindigt op 14 april met aanwezigheid bij de Brabantse Pijl. Let op: aanwezigheid met spandoeken dus. De tractoren die we in eerdere jaren op tv en langs het parcours zagen, zijn er dit jaar niet bij.

De slogan van de Flandrienactie is: 'Een Flandrien heeft ruimte nodig’. Deze naam krijgen de wielrenners die door het Vlaamse land strijden om de prijzen. De boerenstiel is in vele opzichten zoals koersen: een harde, maar mooie stiel, met doorbijters door weer en wind. De koersende Flandriens zorgen voor de koersen, de boerende Flandriens voor ons landschap en voedsel, zo stelt de Boerenbond.

Vergunningsbeleid in het slop
Boeren dragen de koersen een warm hart toe, maar net als de wielrenners hebben ook zij (ondernemers)ruimte nodig. Voor boeren betekent dit concreet: een stabiel vergunningsbeleid en grond om te kunnen werken. Precies daar knelt het schoentje. Het huidige vergunningsbeleid staat zwaar onder druk. ”Zelfs voor bedrijven die aan alle regel- en wetgeving voldoen, is het krijgen van een vergunning een uiterst heikele en onvoorspelbare onderneming geworden. Voeg hier het recente stikstofarrest aan toe dat voor veel onrust en onzekerheid zorgt binnen onze sectoren en daarbovenop nog eens een verlamming van de gehele binnenlandse economie dreigt te veroorzaken. Dan is de impasse is compleet.”, zegt Boerenbondvoorzitter Sonja De Becker bezorgd.

Vergunningen zijn nochtans nodig om het bedrijf te kunnen ontwikkelen, om het economisch rendabel te houden, maar ook om te zorgen dat we aan de nieuwe normen kunnen voldoen wat betreft dierenwelzijn en de uitstoot van emissies. Om een toekomstgericht bedrijf te runnen staan ondernemersruimte, bedrijfszekerheid en daarmee een vergunning centraal.

Bovendien moeten de productieve gronden van boeren en tuinders, die onze voedselzekerheid moeten garanderen, vaak wijken voor bosuitbreiding, een opbod aan Vlaamse parken en compensaties allerhande voor wel vergunde industrie. Met een actieve aankooppolitiek worden in het agrarisch gebied gronden aangekocht die in landbouwgebruik zijn. Zelfs de aankoop van huiskavels of verpachte percelen wordt niet geschuwd. Zonder plan, zonder overleg. De ruimte om te ondernemen wordt de Vlaamse land- en tuinbouw actief ontnomen.

Bron: Boerenbond


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© UienNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven