Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Van 300 kilo handgeschild tot 30 ton geschilde en gesneden uien per dag

Tholen – Begonnen als uienteler met een dagelijkse productie van 300 kilo handgeschilde uien en inmiddels groot in het schillen en snijden van uien. Het West-Vlaamse bedrijf Uien Roussel is in 1996 opgericht en vandaag de dag produceert de onderneming dagdagelijks 30 ton verse uienproducten. “Geschilde uien, partjes, blokjes, ringen, halveringen en stiften. We kunnen het allemaal leveren in de gewenste specifieke verpakking, van 50gr zakjes over kilo zakken tot 1200 kilo op pallet”, vertelt Jan Vandenabeele van Uien Roussel. “We verwerken hoofdzakelijk gele en rode ui, maar we hebben ook Spaanse en roze uien en sjalotten in ons assortiment. Daarnaast bieden we ook alles aan in bio, voorlopig nog een beperkt segment maar gestaag groeiende.”


De familie Roussel

Local for local
Vooral de Belgische lokale uien zijn in de afgelopen jaren belangrijk gegroeid voor ons. Er worden hier steeds meer uien geteeld, omdat telers inzien dat de ui een product is met toegevoegde waarde, waardoor het een mooi alternatief biedt voor bijvoorbeeld aardappelen. Hoewel de uienteelt in België nog lang niet zo groot is als in Nederland, is het aandeel de afgelopen 5 tot 10 jaar significant toegenomen”, legt Jan uit. Belangrijk is dat deze uien van eigen bodem ook allemaal hun afzet vinden in België. 

“Aanvullend kopen wij enerzijds uien aan uit Nederland. Hiervoor werken wij al jaren samen met Waterman Onions, waarmee een goede band werd opgebouwd. Anderzijds verwerken wij ook Franse en Spaanse uien. Tenslotte hebben wij ook wat eigen teelt, maar slechts voor beperkte volumes. Waar onze uien ook vandaan komen, zij zijn steeds 100% traceerbaar en dragen op deze manier ook bij aan onze certificeringen zoals BRC, Yum! of bio”, vervolgt Vandenabeele. 

Naast het feit dat de Belgische uienteelt de afgelopen jaren flink is gestegen, is ook de retail een belangrijke reden om over te stappen op lokale uien. “Een ui is een speculatief product geworden”, aldus Jan. “Een groot deel van de uien belandt op de vrije markt en wordt niet op contract verkocht. Daardoor is de ui gevoelig voor prijsschommelingen. En daar is de retail dan weer allergisch voor. Wanneer we uien lokaal kunnen kopen, is het makkelijker om prijsafspraken te maken, zodat onze klanten, die aan de retail leveren, wat meer prijsstabiliteit hebben. Onze klanten zijn bedrijven uit de voedingsindustrie, fastfoodketens, de foodservice.” 

Productieproces
De uien die bij Roussel binnenkomen om te worden verwerkt gaan eerst 24 uur de koeling in. “Dat doen we voor de kwaliteit. We werken enkel met gekoelde uien”, vervolgt Jan. Roussel heeft een eigen opslag waar de uien twee weken kunnen worden bewaard. “Op deze manier kunnen we altijd twee weken vooruit. Na het koelen gaan de uien het productieproces in. Bijna alles is geautomatiseerd. In de hele fabriek werken slechts 20 tot 25 medewerkers. Als de ui is geschild of gesneden, ligt deze de volgende dag al bij de klant. Ons eigen gekoeld transport voorziet onze Belgische klanten en voor onze buitenlandse klanten werken we met externe transportbedrijven.”

West-Europa
“De locatie is ideaal voor het beleveren van West-Europa. Onze klanten zitten zowel in België als in Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Duitsland. Binnen een dag staan we van West-Vlaanderen in Engeland. En met een houdbaarheid tot 12 dagen kunnen we een mooi kwalitatief product afleveren. Engeland is voor ons een hele interessante markt, vanwege de groeiende vraag”, zegt Jan. 

Vers
In de meeste hartige gerechten uit alle keukens, Westers of Oosters, zijn uien steevast aanwezig als belangrijke smaakmakers, stelt Jan. “Alle klanten bij Roussel kiezen er uitdrukkelijk voor om met verse uien te werken in plaats van diepgevroren uien of uienpoeder. Een meer dan terechte keuze van de koks gezien de veel hogere smaakbeleving van verse uien en veelzijdigheid in verwerken. Door regelmatige bak- en smaakproeven houden wij ook hier onze kwaliteit hoog.” 

Duurzaamheid
“Maatschappelijk verantwoord ondernemen maakt deel uit van onze doelstellingen. Naast het reeds vermelde ‘local for local’ zetten wij binnen het productieproces ook stappen richting duurzaamheid. Zo beschikken wij over onze eigen zonnepanelen en eigen waterzuivering. Afsluitend is er binnen het volledige proces nauwelijks afval. De schillen dienen uiteindelijk als grondstof voor een biogasinstallatie. Tenslotte willen we bijdragen aan de promotie van de verse uien. Een veelzijdige groenten, puur in smaak en met ontelbare toepassingen. Echter te vaak onderschat en voor vanzelfsprekend aangenomen. Wij brengen hier graag mede verandering in”, besluit Jan. 



Voor meer informatie:
Jan Vandenabeele
Uien Roussel
Ieperstraat 221
8560 Moorsele
+32 (0)56 50 53 06
info@uienroussel.be 
www.uienroussel.be