Menno Chemie en Mechatec lanceren innovatie:

"Gesloten aanvoerband maakt desinfectiesysteem multi-inzetbaar"

Tholen - Een gedegen, zuivere bewaring van AGF-producten heeft vandaag de dag absolute prioriteit. Door een gebrek aan hygiëne is er echter nog altijd een hoog percentage aan derving, waardoor onnodige kosten ontstaan. In nauwe samenwerking met het Duitse Menno Chemie is Mechatec erin geslaagd de reeds bestaande desinfectielijn voor bewaarkisten te verbeteren. Na een succesvolle testfase werd het innovatieve systeem afgelopen dinsdag officieel gepresenteerd.

Sabine Gerards (Mechatec) en Christian Eidam (Menno Chemie)

De desinfectielijn koppelt de bestaande machine van Mechatec met de succesvolle en gepatenteerde schuimtechniek Skumix van Duitse makelij. "De eerste stap is het vochtig maken van de bewaarkist, waarna deze door middel van schuim wordt gedesinfecteerd. Afhankelijk van de kistomvang, het aantal heftrucks en de eventuele beschikking over automatische stapelaars kunnen per uur wel 120 kisten gedesinfecteerd worden", meldt Christian Eidam namens Menno Chemie.

Grootste voordeel in vergelijking met de reeds bestaande machine is de flexibile toepassing. "De gesloten aanvoerbanden zijn daarbij een onderscheidende factor. Deze zorgen er immers voor dat elke bewaarkist, of deze nu van hout, metaal of kunststof is, kan worden gedesinfecteerd. Daarnaast kunnen niet alleen aardappelkisten, maar bijvoorbeeld ook groenten- en fruitkisten met dit systeem verwerkt worden", voegt Henk Petter van Mechatec toe.

Mechatec-directeur Henk Petter

Risico's en kosten vermijden
De verbeterde desinfectielijn past volgens Eidam naadloos in een breder perspectief als het gaat om de strijd tegen voedselverspilling. "Met Menno Florades bieden we een gedegen desinfectiemiddel, dat geen residu op het behandelde oppervlak achterlaat en eveneens voldoet aan de bio-richtlijnen."

Dit biedt de sector legio voordelen. "De levensduur van de bewaarkisten wordt door deze vorm van desinfecteren aanzienlijk verlengd. Bovendien worden bestaande micro-organismen of andere schadelijke stoffen uitgeschakeld, waardoor per saldo minder derving tijdens de bewaring ontstaat. De uiteindelijke waarde van het product blijft echter gelijk of wordt zelfs opgewaardeerd", aldus Eidam.


Links een onbehandelde en rechts een gedesinfecteerde bewaarkist

"Het systeem kan op diverse punten in de toeleveringsketen worden ingezet," benadrukt Eidam. "De inzet van desinfectiemiddelen is zowel voor handels- als loonbedrijven maar ook grotere telers en aardappelopslag interessant. Het bewustzijn ten aanzien van reiniging en producthygiëne is door Corona alleen maar toegenomen. Producenten en handelelaren willen zich naar behoren voorbereiden en risico's waar mogelijk preventief vermijden."

Potentie in de hardfruit- en tuinbouwsector
Eidam's zakelijke partner kan deze visie enkel beamen. "Zeker in de hardfruitsector zien we een stijgende vraag naar moderne desinfectie- en wassystemen. Daar kunnen wij met ons brede assortiment gelukkig uitstekend aan voldoen. Daarnaast zie ik ook potentie in de desinfectie van kleinere kisten voor de tuinbouwsector", meldt Petter tot slot.

Voor meer informatie:
Christian Eidam
MENNO Chemie-Vertrieb GmbH
Langer Kamp 104
D-22850 Norderstedt, Duitsland
+49 40 529 06 670
info@menno.de    
www.menno.de   

Henk Petter
Mechatec BV

Het Revier 1
8309 BE Tollebeek, Nederland
+ 31 (0)527 760100
henkpetter@mechatec.nl 
www.mechatec.nl     


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven