MAF Agrobotic

Nieuwe optische uiensorteerlijn voor Britse Elveden Farms

Een nieuwe bedrijfsklare optische sorteerlijn, die tot stand kwam door de samenwerking tussen de Britse machinefabrikant Tong Engineering en de Franse machinefabrikant MAF Agrobotic, stelt de Britse teler Elveden Farms in staat om de capaciteit en opbrengsten van haar uienverwerking te verhogen en tegelijk minder afhankelijk te worden van arbeid. 

Elveden Farms, dat gevestigd is op de grens tussen de graafschappen Norfolk en Suffolk, levert jaarlijks zo'n 45.000 ton uien aan supermarkten, groothandels en verwerkers, en verwerkt dagelijks tot wel 300 ton uien.

Andrew Francis, directeur bij Elveden Farms, licht dit toe: “We stelden zeer specifieke eisen aan onze nieuwe optische sorteerlijn. We schakelden onafhankelijke, gespecialiseerde adviseurs in om een marktonderzoek uit te voeren en te bepalen welke optische sorteermachine de beste kwaliteitsresultaten voor onze uienoogst op zou leveren. Tong, de distributeur van MAF Agrobotic-machines in het VK, informeerde ons over de optische sorteermogelijkeheden van MAF, die geïntegreerd zouden kunnen worden in een complete Tong-lijn."

"Bijna twee jaar lang werkten we nauw met Tong en MAF samen aan dit project en voerden we vele testen uit met Elveden uien. Het werd al snel duidelijk dat de bedrijfsklare oplossing die zij konden bieden, de beste zou zijn. We waren onder de indruk van de expertise van MAF Agrobotic die ons het vertrouwen gaf dat deze maatwerkoplossing zou beantwoorden aan onze huidige en toekomstige eisen."

De nieuwe optische sorteerlijn van Elveden is uitgerust met speciaal vervaardigde invoerapparatuur van Tong, waarbij de nadruk ligt op het efficiënt verwijderen van de toppen van de uien om de beste presentatie van het product aan de MAF-sorteerder te garanderen  voor een optimaal sorteerresultaat. Voor extra flexibiliteit is het ontwerp van Tong zowel geschikt voor conventionele 'fan topping' als 'scroll topping'. Zodra de toppen van de uien zijn verwijderd, weegt de Pomone, het vlaggenschip onder de optische sorteermachines van MAF, de uien en sorteert zij deze aan de hand van de interne en externe kwaliteit. Het 10-lijns model is in staat om per uur meer dan 30 ton uien te verwerken met een gemiddeld gewicht van 130gr.

De bewezen technologie van de Pomone van MAF garandeert een hoogwaardige optische sortering. G7 is het exclusieve LED-systeem van MAF en werd ontwikkeld voor externe optische sortering. Het maakt gebruik van geavanceerde beeldmateriaal voor het detecteren van defecten op de schil van de uien. Het vermogen om defecten te detecteren op de schil van zowel witte als rode uien is een uniek en ongeëvenaard kenmerk van de MAF Pomone. Daarnaast kunnen  uiterst efficiënte AI-algoritmes worden toegepast om de G7-technologie te trainen in het detecteren van kenmerken voor een nog betere sortering. Het G7-camerasysteem maakt in hoog tempo verschillende beelden van iedere ui, waardoor een zeer accurate en consistente sortering op externe kwaliteitskenmerken mogelijk is. In combinatie met de nauwkeurige sortering op maat kan een nagenoeg perfect optimaal sorteerresultaat worden bereikt. 

Nog indrukwekkender zijn de mogelijkheden die de door MAF ontwikkelde en gepatenteerde IDD8-technologie biedt voor het detecteren van interne afwijkingen (voorheen IDD4). Het IDD8-detectiesysteem kan interne kwaliteitsdefecten efficiënt opsporen. Alle interne defecten binnen een partij worden geregistreerd en naar de daarvoor bestemde uitvoer geleid. Het nieuwe en geavanceerde IDD8 is zeer gebruiksvriendelijk en kan worden bediend via een handige interface die gekoppeld is aan de MAF Ophea-software, die naadloos kon worden geïntegreerd in het ERP-systeem van Elveden, voor een nauwkeurig gegevensbeheer. 

Naast de geavanceerde en exclusieve MAF-technologie voor interne en externe sortering, maakt de Pomone ook gebruik van Insight 2, een halogeen, nabij-infrarood sorteersysteem zoals algemeen wordt gebruikt in de sector. "Door unieke MAF-technologie voor het detecteren van externe en met name ook interne defecten onderscheidt de Pomone-sorteermachine zich van ander optische sorteeroplossingen op de markt en is deze in staat om problemen te signaleren die niet zichtbaar zijn met standaard optische technologie," zegt Charlie Rich, salesmanager bij Tong Engineering. 

Dankzij de nieuwe optische sorteeroplossing op Elveden Farmes heeft het bedrijf volgens Andrew het aantal medewerkers voor de uienverwerking aanzienlijk kunnen beperken, zo zeer zelfs dat de uien voor bepaalde klanten zonder personeel aan de lijn kunnen worden verwerkt. "De MAF-sorteerlijn heeft onze doorvoersnelheid flink verhoogd evenals ons percentage verhandelbare uien. We kunnen onze uien zo efficiënt sorteren dat we de producten nog beter af kunnen stemmen op de verschillende verkoopkanalen."  

Voor meer informatie: 
Carole Metcalfe
Tong Engineering
+44 1790 752771
carole@tongengineering.com 
www.tongengineering.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven