Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Eerste bekervallen geplaatst voor uienvliegseizoen

Het groeiseizoen is weer begonnen en een deel van de uien is inmiddels gezaaid en geplant. Nu het droger wordt en de temperatuur oploopt zal binnen korte tijd het grootste deel van de uien in de grond zitten. Deze winter is het nog behoorlijk koud geweest en de hoop is dat veel plaaginsecten daar een flinke tik van hebben gekregen. Helaas geldt dit niet voor de poppen van de wilde uienvlieg. Deze zijn weinig gevoelig voor kou. Vanaf week 15 worden de bekervallen geplaatst. De eerste wilde vliegen komen in de tweede helft van
april uit de grond, waarna de eerste vlucht meestal piekt rond week 21. Door de vangbekers te plaatsen voordat de vliegen uit de poppen komen, kunnen we de vlucht goed monitoren, schrijft De Groene Vlieg in de nieuwsbrief van april. 

Werking SIT
De bestrijding van de wilde uienvlieg gebeurt door wekelijks een overmaat aan gesteriliseerde uienvliegen op het veld los te laten. Deze vliegen paren met de wilde uienvliegen, waardoor hun eieren niet uitkomen. Op deze manier vermindert de populatie sterk en kan veel schade worden voorkomen. Afhankelijk van de populatie wilde
uienvliegen wordt bepaald hoeveel steriele vliegen er losgelaten worden. De basis voor deze manier van bestrijding is dan ook het monitoren van de uienvliegdruk op uw perceel.

Werking monitoring
Om een nauwkeurige drukmeting te kunnen uitvoeren moet er wekelijks een basishoeveelheid steriele vliegen worden losgelaten. Een deel van deze steriele vliegen wordt naast de wilde vliegen terug gevangen. Hiermee wordt het vangstpercentage bepaald en de uienvliegdruk op het perceel berekend. Alleen zo kan een correcte monitoring worden uitgevoerd en worden bepaald of en wanneer er beschermende maatregelen nodig zijn tegen de uienvlieg. Monitoring en weten hoe de druk is, vormt immers de basis voor bestrijding van de uienvlieg.

In gebieden waar de druk van de uienvlieg te hoog is om die effectief met de SIT te bestrijden kan een goede monitoring worden ingezet voor een effectieve chemische bestrijding. Mocht na de eerste vlucht blijken dat een groot deel van de vliegen is opgeruimd, dan gaan we in de tweede vlucht alsnog van start met de SIT. Bestrijding van de uienvlieg in de tweede en in sommige gebieden ook derde vlucht zorgt ervoor dat een jaar later het seizoen start met een lagere uienvliegdruk.

Werkwijze 2021
Wekelijks komen wij op de percelen die meedoen met de SIT en monitoring. We legen de vallen, zodat de gevangen vliegen op ons laboratorium nagekeken en geteld kunnen worden, en de steriele vliegen worden aan de rand van het perceel gelost. Regelmatig kregen wij van telers te horen dat ze eigenlijk geen idee hadden wat
de uienvliegdruk op het perceel was. Dankzij het monitoren wisten wij dit wel, maar de druk werd nooit structureel gecommuniceerd naar de telers. Dit jaar gaat dat wel gebeuren: wekelijks krijgen telers die
meedoen met de SIT en monitoring een bericht met de uienvliegdruk op hun perceel. Op deze manier geven we meer duidelijkheid en zorgen we dat telers beter op de hoogte zijn van wat er speelt wat betreft de uienvlieg.

Bonenvlieg
Niet alleen de uienvlieg is een probleem. Steeds meer telers hebben met de bonenvlieg te maken. Door het verdwijnen van insecticide-gecoat zaad nemen de schadegevallen van de bonenvlieg steeds meer toe. In het veld is niet of nauwelijks te zien of schade is ontstaan door de uienvlieg of de bonenvlieg. Pas na het uit laten komen van verzamelde poppen weet je zeker of je te maken hebt met uienvlieg of met bonenvlieg. Ook voor de bonenvlieg geldt: om hem goed te bestrijden, is het belangrijk om te weten hoe de druk op het perceel is. Monitoring van bonenvlieg is dan ook de basis voor een goede bestrijding. Met de vallen die we voor de uienvlieg gebruiken, kunnen we ook bonenvlieg monitoren. De eerste weken van het seizoen zijn hiervoor van belang: alleen de eerste weken kun je schade van de bonenvlieg verwachten. 

Werkzaamheden op het perceel
Tijdens het seizoen kunnen er werkzaamheden op het perceel plaats vinden waarvoor de vallen in de weg staan. Als u de vallen verzet is het van belang om de vallen op dezelfde plek terug te plaatsen voor een goede monitoring.

Voor meer informatie:
De Groene Vlieg
0321 - 317 118
info@degroenevlieg.nl  
www.degroenevlieg.nl   

HLB
0593 - 582 828
info@hlbbv.nl 
www.hlbbv.nl    


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven