Uienmarkten: Analyse van de EU, Centraal-Azië, de Kaukasus en Oost-Europa

De Oost-Europese uienmarkt is ernstig in beroering. De westelijke markt is Polen. Om de huidige situatie in Polen beter te begrijpen, moeten we kijken naar de situatie in de EU als geheel in het seizoen 2020/21.

Uienmarkt van de Europese Unie en Polen
De totale uienteelt in de EU is in 2020 ten opzichte van het voorgaande jaar met 4% gedaald tot 6,2 miljoen ton, maar dit was te wijten aan een scherpe daling van de Spaanse teelt. Spanje is, na Nederland, de grootste producent en de op één na grootste uienexporteur in de EU.

De Spaanse uienteelt is in 2020 onmiddellijk met 30% gedaald ten opzichte van het voorgaande jaar en lag 20% lager dan het gemiddelde over de voorgaande 3 jaar. In andere landen lag de teelt op het gemiddelde niveau van de afgelopen jaren of steeg zij ten opzichte van 2019.

Dit betekent dat er een overvloedig uienaanbod op de EU-markt was, terwijl de vraag in sommige segmenten gelijk bleef of daalde. Ten eerste is de vraag naar uien door de gastronomie en de bewerkende sector als gevolg van nieuwe golven van de Covid-19-pandemie niet teruggekeerd naar het niveau van vóór de pandemie.

Ten tweede is de vraag naar uien ook gedaald op de traditionele exportmarkten voor EU-telers en blijft de uienexport naar landen buiten de EU op het niveau van het voorgaande jaar.


Afbeelding: East-Fruit 

Aangezien de binnenlandse vraag in de EU aanzienlijk is gedaald, hing het prijsniveau onder meer af van de exportcapaciteit en de kwaliteit. Zo exporteerde Polen in de eerste helft van het seizoen 2020/21 evenveel uien als in het vorige seizoen (69.000 ton), hoewel de Poolse teelt met 8% steeg ten opzichte van het vorige jaar. Hoewel de situatie in Polen zich vanaf het begin van de herfst ontwikkelde zoals vorig jaar, daalden de prijzen bijgevolg en was er in de tweede helft van april geen prijsstijging, in tegenstelling tot vorig jaar.

Bron: east-fruit.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© UienNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven