Mogelijke oorzaken van Salmonellabesmetting in Californische rode uien gepubliceerd

“De FDA (U.S. Food Drug Administration) heeft met het CDC en de Canadese overheid samengewerkt aan het onderzoek naar de grootste Salmonella Newport-uitbraak van de afgelopen tien jaar, die was gerelateerd aan rode uien. Het '2020 Salmonella Outbreak Linked to Red Onions'-rapport omvat een overzicht van onze onderzoeksbevindingen, inclusief factoren die mogelijk kunnen worden herleid naar met Salmonella besmette rode uien," verklaarde Frank Yiannas van de FDA. 

"Ons onderzoek heeft uitgewezen dat de uitbraak kan worden gerelateerd aan onbewerkte rode uien van Thomson International, dat teeltbedrijven bezit in Bakersfield en Holtville, Californië. Gedurende het onderzoek heeft de FDA meerdere mogelijke besmettingsbronnen in kaart gebracht die wellicht aan deze uitbraak hebben bijgedragen, waaronder de mogelijke besmetting van irrigatiewater, grazende schapen op een aangrenzend perceel, sporen van de aanwezigheid van dieren, onder meer in de vorm van uitwerpselen, grote zwermen vogels en hygiënerisico's in de pakstations."

Elf van de in de omgeving afgenomen monsters testten positief op verschillende Salmonelle Newport-stammen, hoewel geen enkele overeenkwam met de stam die de uitbraak veroorzaakte. Aangezien er niet met zekerheid één specifieke infectiebron kan worden aangewezen, gaat de FDA ervan uit dat besmet irrigatiewater, dat werd gebruikt op percelen rode uien in Holtville, de besmetting heeft veroorzaakt. Naar aanleiding hiervan dringt de FDA er bij groentetelers op aan om de risico's van aangrenzende percelen te inventariseren, met name wanneer deze worden benut voor de veehouderij.

Het werk van de FDA richt zich op het veiligstellen van de voedselketen in de VS en het garanderen dat voedsel gedurende haar reis naar de consument niet besmet raakt. Voedselveiligheid is een gedeelde verantwoordelijkheid die de inzet van telers, distributeurs, verwerkers, retailers en regelgevende instanties vereist. De FDA streeft naar samenwerking met al deze belanghebbenden om de risico's op besmetting te minimaliseren. 

www.fda.gov


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven