Met een lichte vertraging als gevolg van een koude aprilmaand is de oogst van de Italiaanse gele uien vorige week van start gegaan. Het is een nicheproductie, met minder dan 300 hectare in heel Noord-Italië, waarvan 80% in Veneto en Emilia Romagna.
Vers geoogste Sonic F1 gele uien
“Deze oogst komt langzaam van de grond en wordt nog niet op waarde geschat. Het grootste probleem houdt verband met de textuur en de kleur, die onaantrekkelijk is, zelfs als de ui van hoge kwaliteit is.” Deze uien onderscheiden zich door hun geur en smaak. Ze zijn zoet, niet erg scherp en geschikt voor rauwe consumptie.
“Deze oogst kwam perfect op tijd. De voorraden Italiaanse producten die in koelcellen zijn opgeslagen, raken op en deze oogst kan gemakkelijk de leemte opvullen tot eind juli, wanneer de oogst van lente-uitjes begint.”
Deze gele uien die in de herfst worden geplant, kunnen veilig worden bewaard tot november. Op die manier kan een zoet product gedurende een vrij lange periode op de markt worden afgezet.