Hoge transportkosten leiden tot hogere uienprijzen op de retailmarkten in Kolkata

De uienprijzen gaan opnieuw de hoogte in, deels wegens de hogere transportkosten vanuit Nashik, Bellary of Akula, en deels omdat de eigen teelt in Bengalen, Sukhsagar, volledig is opgebruikt. Op zondag werden op de retailmarkten in de stad uien afgezet voor € 0,45/kg, terwijl de prijs op 15 mei nog € 0,24-0,28/kg bedroeg.

De jaarlijkse uienconsumptie in Bengalen bedraagt 850.000 ton als het weer gunstig is. Dit jaar had de staat een zeer goede oogst, waardoor de prijzen tot dusver waren gestabiliseerd. De dieselprijzen zijn echter sinds 6 april met € 0,05/liter gestegen. "Er is geen tekort aan aanbod, omdat de uienteelt goed is geweest. Maar de transportkosten zijn genoeg gestegen om de ui in Kolkata duurder te maken," vertelde Kamal Dey, lid van de taskforce marktbeheer aan timesofindia.indiatimes.com.

De prijzen waren onder controle door het gestage uienaanbod uit Bengalen zelf. Handelaren stuurden een deel naar andere staten wegens het ontbreken van koelstations en de rest werd gebruikt voor binnenlandse consumptie. De groothandelsprijs op 15 mei schommelde rond € 11,26/zak van 40 kg en is gestegen tot €13,51/zak, aldus Abhijit Saha, een groothandelaar in Tollygunge. De retailprijs is dus automatisch gestegen.

Amit Saha, een uienhandelaar op de Maniktala-markt, zei: "Wij kopen uien in voor € 0,33-0,39/kg. Als we onder de € 0,45/kg afzetten, lijden we verlies."


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© UienNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven