SpotSprayer tegen aardappelopslag gaat de laatste testfase in

Tholen - Een innovatieve combinatie van Garford cameratechnieken met speciaal ontwikkelde spuitdoppen die aardappelopslag en onkruid selectief vernietigt. De Homburg Garford SpotSprayer doodt op dit moment meer dan 90 procent van de aardappelopslag in alle soorten rijenteelt, waar je normaal gesproken ieder plantje individueel moet aanstippen. Op dit moment worden testen uitgevoerd bij WUR in Valthermond, de Noordoostpolder en bij Cosun Beet Company in Limburg. Na de laatste paar verbeteringen zal de SpotSprayer in het najaar verkoopklaar zijn voor de markt.

Speciaal ontwikkelde spuitdoppen
In 2015 had Garford al een machine ontwikkeld die aardappelopslag te lijf zou gaan. Maar nu is Garford een samenwerking aangegaan met Homburg Holland om een nog efficiënter apparaat neer te zetten. Productspecialist bij Homburg, Niel Scholtens vertelt: “De spuitdoppen zijn uniek: normaal staan ze veel te ver uit elkaar en is het lastig om op een juiste manier de 'spot' te raken door weersinvloeden. Onze spuitdoppen spuiten in een hoek van 12 graden en met 6 stralen naar beneden. De doppen in combinatie met de software zorgen voor de precisie. Op 9 juni in Valthermond hebben we bijvoorbeeld de machine getest met een configuratie van 8,5 centimeter, zodat ze nog specifieker die aardappelplant konden raken. Bij een normale veldspuit staan de doppen zo’n 25 of 50 centimeter uit elkaar. Verder hebben de spuitdoppen een druk tussen de 1 en 1,5 bar en een reactiesnelheid van 45 milliseconden, met een maximale snelheid van 4,5 kilometer per uur van de trekker.”

Arbeidsbesparing
Met die nieuwe spuitdoppen wordt meer dan 90 procent van de aardappelopslag doodgespoten met maximaal 2 procent gewasschade, met een gebruik van gemiddeld 4 liter glyfosaat per hectare. “Telers zijn echt lyrisch over de resultaten: zij kunnen circa 50 keer minder glyfosaat gebruiken dan met de huidige methoden, je bespaart enorm op arbeidskracht. Door de warme winters en slechte rooiomstandigheden van de afgelopen jaren wordt aardappelopslag een steeds groter probleem en ook arbeid is een dilemma dat veel ter discussie staat. Je kunt de dekking van de aardappelopslag ook tussentijds aanpassen, van bijvoorbeeld 10 procent tot heel agressief met 100 procent. De gewasschade bij de testen was ook heel gering, bij één van de testen hebben we slechts één bietenplantje geraakt op 100 meter.”

Cameratechnieken
De Homburg Garford SpotSprayer is zeer breed inzetbaar, het kan voor alle soorten gewas gebruikt worden, zolang ze maar in een rij staan. “De Garford cameratechniek herkent de rij en de beelden worden door de computer vergeleken met het geprogrammeerde gewassjabloon. Kleuren van het gewas en onkruid, groeistadium en plantraster worden vergeleken en vervolgens zorgt de aansturing voor de beste geleiding langs de plantenrij. Je kunt zelf bepalen waar je de grenzen wilt leggen: dichter of verder van de plantenrij. Tot slot zal de juiste dop worden aangestuurd en zal de dop minimaal open en dicht gaan zodat schade aan het gewas zoveel mogelijk wordt beperkt. Alles wat buiten de grenzen valt, wordt geraakt: aardappelopslag of onkruid. Je pakt dus veel mee en het is breed inzetbaar; bieten, uien, wortelen, zelfs met sperziebonen hadden we een succespercentage van meer dan 90 procent, wij waren enorm verrast aangezien dit nooit eerder is getest.”

“De testen koppelen we nu terug naar Garford en in het najaar brengt Homburg de machine op de markt. Tot nu toe hebben we de SpotSprayer in een breedte van 6 en 9 meter, maar in overleg is veel mogelijk. Er zijn al geïnteresseerde telers bij de testen komen kijken, dus we zijn erg benieuwd hoe de reacties zullen zijn zodra we in het najaar in de verkoop gaan.”

Voor meer informatie:
Jack Thibaudier
Homburg Holland 
+31 (0)6 53 39 29 44
jt@homburg-holland.com
www.homburg-holland.com 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven