Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Het Agrognon-project: Een nieuwe manier van telen

Als onderdeel van de Nationale Landbouwdagen in Frankrijk (18 en 19 juni) opent teeltbedrijf Savelorges in het departement Loiret zijn deuren om meer te vertellen en te laten zien over de diverse agro-ecologische methoden en hun impact op het milieu. 

Hoe teel je uien zonder de grond te bewerken? Hoe zaai je een gewas met een plantendek? Dit zijn enkele van de uitdagingen die de drie partners van teeltbedrijf Savelorges aangaan, samen met 8 andere teeltbedrijven in het noorden van het departement Loiret. Deze in totaal 9 teeltbedrijven hebben samen met uiencoöperatie BCO en hun partners het Agrognon-project opgezet om conserveringslandbouw te testen op vollegrondsgroenten en om zich beter aan te kunnen passen aan klimaatveranderingen.

Agrognon revitaliseert de bodem
Het Agrognon-project, erkend als een "Europees partnerschap voor innovatie", heeft tot doel de landbouwmethoden aan te passen aan de steeds extremer wordende weersomstandigheden en het gebruik van fytosanitaire producten te verminderen. "We veranderen onze teeltmethodes door terug te keren naar agronomie, boven en onder de grond. Een van de doelen van het project is om de bemesting van onze bodems nieuw leven in te blazen", vertelt Alain Sagot, een van de Savelorges-partners en vicevoorzitter van uiencoöperatie BCO. Verschillende methoden zullen worden getest: een methode waarbij de grond wordt bedekt met een specifiek mengsel genaamd 'Méliver Trognon', een methode waarbij er minder grondbewerking plaatsvindt en nieuwe planttechnieken, gewasdiversificatie, rekening houdend met biodiversiteit.

Agrognon, een keten van A tot Z
Met de 17 partners wordt Agrognon gezien als een ketenproject. PADV (Pour une Agriculture du vivant), Cristal Union, Axéréal, Hommes & territoires en de Kamer van Landbouw begeleiden de telers bij de overgang naar hun nieuwe strategieën. Ook het financiële deel wordt niet vergeten: het doel is om met de agronomieschool van Angers de economische gevolgen te berekenen voor elke speler in de sector: van telers tot distributeurs, inclusief de Coöperatieve U-supermarkten.

Dit project wordt ondersteund door de regio Centre-Val-de-Loire en Europa voor een duur van 3 jaar.

Coöperatie BCO (Beauce Champagne-uien) is gespecialiseerd in de productie, verpakking en afzet van knoflook, uien en sjalotten. De coöperatie brengt 55 telers samen op 650 ha, verspreid over de twee teeltgebieden Loiret en Champagne. Het pakstation bevindt zich in Sermaises (Loiret). Met de 30.000 ton aan gewassen die jaarlijks wordt verkocht, vertegenwoordigt de coöperatie 10% van de nationale markt en heeft deze 45 medewerkers.

Rondleidingen met gids
Kom op 18 en 19 juni naar Rouvres-Saint-Jean om de eerste resultaten te ontdekken en voor de volgende 5 workshops:

- Agro-ecologie, waar gaat het over?
- Welke apparatuur wordt gebruikt op teeltbedrijf Savelorges?
- Biodiversiteit: hulpstoffen voor gewassen en bestuiving
- Bodemleven: wat zit er onder onze voeten verborgen?
- De sectoren: van in het veld tot op het bord

Voor meer informatie:
Beauce Champagne oignons
Florent Delaunay
BCO Technisch manager
+33 (0)2 38 39 09 65

Publicatiedatum: