Bewaaruien gaan bij gebrek aan vraag naar de vuilnisbak in Oekraïne

Het ziet ernaar uit dat de Oekraïense groentetelers ernstige problemen ondervinden met de afzet van de uienvoorraden van hun oogst van 2020. Het is duidelijk geworden dat deze voorraden nooit zullen worden verkocht en zullen moeten worden vernietigd.

Op dit ogenblik is er nog heel wat aanbod van uien van vorig jaar op de markt, die van augustus 2020 tot nu zijn opgeslagen, manueel gesorteerd en gekalibreerd. Oekraïense telers zijn bereid dergelijke uien van bijna perfecte kwaliteit af te zetten voor € 0,09 - € 0,12. Kleine uien van kaliber 3-5 kosten slechts € 0,05/kg!

Ter vergelijking: op hetzelfde moment in 2020 werden de uien van vorig jaar in Oekraïne afgezet voor gemiddeld 3-4 keer duurder en in 2019 bereikten de prijzen aan het einde van het verkoopseizoen
€ 0,45/kg, en begin mei 2019 werd een record groothandels-verkoopprijs van uien voor alle jaren vastgesteld op € 0,99/kg.

"In Oekraïne zal elk uienproject gedoemd zijn tot periodieke grote verliezen als het in eerste instantie niet van plan is een aanzienlijk deel van zijn producten te exporteren. Zelfs indien de prijzen op de binnenlandse markt hoger blijken te zijn dan op de exportmarkten, moeten de telers contacten met afnemers onderhouden en een deel van hun uien voor de export verkopen. Alleen in dat geval kan men spreken van een duurzame groentebusiness en -ontwikkeling," vertelde een econoom van de FAO aan east-fruit.com.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© UienNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven