Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
QuickScan uitgevoerd bij Tuinderij Vers

Campagne 'Hoe TOP werk jij? Pak lichamelijke belasting aan' van start

Pijn in je rug door te zwaar te tillen? Of juist pijn aan je nek door te vaak dezelfde beweging te maken? Ieder jaar telt Nederland 113.000 werknemers met een beroepsziekte die veroorzaakt wordt door een te hoge lichamelijke belasting tijdens het werk. Voor een groot deel betreft het aandoeningen aan arm, nek, schouder en rug. Ook in onze sector, de groothandel in groenten en fruit, komt dit helaas nog te veel voor. Preventie van lichamelijke belasting is dus van groot belang. Het levert niet alleen behoud van goede gezondheid en betere inzetbaarheid van werknemers op, het beperkt ook de verzuimkosten en arbeidsongeschiktheid, meldt Handel Groeit.

Om hier aandacht voor te vragen is het ministerie van SZW vanaf oktober 2020 gestart met een twee jarige campagne “Hoe TOP werk jij? Pak lichamelijke belasting aan!” Als onderdeel van deze campagne wordt er op de website van www.arboportaal.nl een toolbox gelanceerd
met alle beschikbare en betrouwbare (kosteloze) hulpmiddelen om zelf aan de slag te gaan met het verminderen van fysieke belasting.

Ook Handel Groeit besteedt hier gedurende de looptijd van de campagne extra aandacht aan met een speciale actie i.s.m. Buro voor Fysieke Arbeid. Wil je aan de slag met fysieke belasting in je organisatie? Maar weet je niet waar je moet beginnen? En hoe je dit op een gestructureerde manier in de organisatie kan inpassen? Samen met het Buro voor Fysieke Arbeid kun je een ‘quickscan fysieke belasting’ laten maken in je organisatie. Zo breng je de knelpunten rond fysieke belasting in kaart. Vervolgens krijg je een concreet plan van aanpak om stap voor stap te werken aan een vermindering van de risico’s en een laag verzuim. Voor deze scan zal een ervaren trainer samen met een van de medewerkers een dagdeel tot een dag in uw organisatie meedraaien. Op deze manier kunnen de eerste concrete verbeterpunten direct worden overgedragen. De resultaten van de scan worden gepresenteerd aan het managementteam.

Tuinderij Vers uit Brielle heeft de QuickScan reeds uit laten voeren door het Buro voor Fysieke Arbeid en is er enthousiast over. Om invulling te geven aan de aanbevelingen uit de QuickScan zijn er op verzoek van Tuinderij Vers door het Buro voor Fysieke Arbeid een aantal workshops verzorgd voor de medewerkers op dit thema. Directeur Simone Varekamp: "Door de drukte van alledag sta je niet altijd stil bij het belang van goed bewegen en een goede houding tijdens het werk. Heel veel dingen zijn wel bekend, maar er wordt door de waan van de dag niet altijd naar gehandeld. Door bijvoorbeeld het filmen van werkhandelingen van medewerkers kun je snel inzichtelijk maken waar er zaken verbeterd
kunnen worden. Ook wordt er gekeken hoe de hulpmiddelen, die al aanwezig waren in het bedrijf, weer beter ingezet kunnen worden bij de werkzaamheden."



Hierbij is ook de rol van teamleiders essentieel. Tuinderij Vers heeft een medewerker in dienst, Sandra Lankau, die in haar rol als preventiemedewerker de teamleiders hierbij kan faciliteren. Tuinderij Vers heeft de betreffende workshops gecombineerd met de jaarlijks verplichte opfriscursus Voedselveiligheid. Dit is een hele mooie combinatie en op die manier hoef je je medewerkers ook maar éénmaal uit het werkproces te halen.

Voor Tuinderij Vers was het niet de eerste keer dat ze de knelpunten voor fysieke belasting in kaart brachten. In 2013 is dit reeds eerder gebeurd. Simone en Sandra geven beiden aan dat het heel belangrijk is om blijvend aandacht voor dit onderwerp te houden. Medewerkers zijn tenslotte de spil van het bedrijf. Dit wordt volgens Simone nog weleens onderschat. Medewerkers moeten ook op de langere termijn met plezier naar hun werk blijven komen.”



De QuickScan Fysieke Belasting wordt u gedurende de looptijd van de campagne aangeboden voor 1400 euro door Buro voor Fysieke Arbeid. Handel Groeit biedt bovendien gedurende de looptijd van de campagne 30% subsidie op deze scan aan haar deelnemers. Hiertoe is een
maximum aan subsidie per jaar vastgesteld.

Voor meer informatie:
Lobke van Oorschot-Coppens
Handel Groeit
+31 (0)6 15 47 66 00
l.vanoorschot@handelgroeit.nl  
www.handelgroeit.nl/quickscan

Publicatiedatum: