Jaap Nieuwenhuijse: "Hoge capaciteit en mate van flexibiliteit met drie palletiseerlijnen"

Drie op een rij bij Jonika

Tholen - Vijf jaar terug investeerde uiensorteer- en pakstation Jonika uit Oostdijk in de eerste palletiseerlijn van Symach. Begin dit jaar werden de tweede en derde palletizers afgeleverd. In combinatie met de nieuw aangeschafte weger en Baxmatic van Eqraft heeft het machinepark daarmee een nieuwe impuls gekregen, zodat de uienbalen in perfect recht gestapelde stabiele pallets afgeleverd kunnen worden aan de afnemers elders in de wereld.


John de Bat (Symach) en Jaap Nieuwenhuijse (Jonika)

Volgens Jaap Nieuwenhuijse was het gezien de ervaringen met de eerste palletiseermachine niet moeilijk om opnieuw voor een machine van Symach te kiezen. "Bij de aanschaf van de eerste machine hadden we al voorgesorteerd op de mogelijkheid om ook een tweede en derde lijn in te passen. De betrouwbaarheid, service en het bedieningsgemak hebben zich bij ons bewezen. Bij Symach staat de kwaliteit van de machine bovenaan. Het onderhoud is tot op heden nog maar beperkt nodig geweest, maar als het nodig is, zijn de servicemonteurs snel ter plaatse."

"De wensen van de klanten naar verpakkingen worden diverser. Zo vragen met name klanten uit het Verre Oosten steeds meer naar kleine verpakkingen. De 20 kilo verpakking gaat bijvoorbeeld steeds meer naar 17 kg en de 10 kg naar 8 kg. Dankzij deze machine hebben we naast een hoge capaciteit ook de beschikking over een hoge mate van flexibiliteit. Zo kiest de machine automatisch voor een andere wikkelmachine bij het wikkelen als deze in gebruik is. Bovendien sluit de capaciteit van deze palltiseermachines perfect aan op de Baxmatic en weger van Eqraft", vertelt Jaap. 

"Al met al is het een mooi, compact geheel geworden, waarmee we het aantal heftruckbewegingen ook nog eens drastisch hebben kunnen reduceren", vertelt de uienverpakker. Ook de ontwikkelingen op het gebied van optisch sorteren volgt Jonika op de voet. "We hebben nog geen beslissing genomen, maar kijken goed naar de gebruikerservaringen van de machines die nu operationeel zijn, voordat we een besluit nemen om erin te investeren."

Bij Jonika is het seizoen van de oude uien afgesloten en is het vizier volledig gericht op het nieuwe seizoen. "We hebben er zin in en de vraag naar plantuien begint vanuit diverse landen op gang te komen. Door de weersomstandigheden is de aanvoer nu nog beperkt, maar de verwachting is dat er dit jaar weer voldoende Nederlandse uien op de markt komen om de afnemers overal ter wereld te bedienen." 

"Ook op palletiseergebied staan de ontwikkelingen niet stil," vertelt Johnny de Bat van Symach. "Een paar jaar terug hebben we een snellere palletiseerkop ontwikkeld. Omdat dit prototype nog een aantal technische problemen had, hebben we deze de afgelopen maanden aangepast en doorontwikkeld naar de next generation. De eerste hiervan wordt op dit moment getest bij een uienverpakker en dit ziet er veelbelovend uit. Met deze kop is er minimaal 25% capaciteitswinst te behalen. Hiermee kunnen we klanten bedienen die de kleinere verpakkingen sneller willen stapelen om voldoende volume te kunnen verwerken."

"Ook op wikkelgebied zijn er de nodige ontwikkelingen. In de AGF wordt er veelal gewikkeld met netverpakking, inmiddels hebben we de beschikking over een nieuw soort folie met gaten, zodat de producten kunnen ademen. Dit speelt onder meer in op de vraag vanuit de supermarkten. De bestaande netwikkelaars kunnen zonder veel aanpassingen deze folie draaien. Ook nieuw is dat we een wikkelaar kunnen leveren die geen kram meer gebruikt om het wikkelnet vast te maken maar middels een knoop, zodat de hele verpakking te recyclen is. De eerste wikkelaar met knoopapparaat wordt nu in de praktijk getest en ik verwacht dat het in de toekomst ook voor de agrarische verwerkers een mooie toevoeging zal zijn", besluit Johnny.

Voor meer informatie:
Jaap Nieuwenhuijse
Jonika 
2de Vlietweg 26
4415 AG Oostdijk
+31 (0)113 50 21 20
jaap@jonika.nl 
www.jonika.nl  

Voor meer informatie:
John de Bat
Symach
Gerard Philipsweg 8
4538 DA Terneuzen
j.debat@symach.nl 
www.symach.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven