Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Veel vraag naar Europees personeel in Australië

Bedrijven in de Australische landbouw en techniek zitten te springen om tijdelijk personeel, nu de backpackers nog altijd wegblijven vanwege Corona. Een grote zorg voor de betreffende ondernemers, een kans voor jongeren met de juiste papieren, stelt Nico Huizing van HuizingHarvest. “Met een technische opleiding of aantoonbare ervaring, en een arbeidsovereenkomst, krijg je dat visum wél.”

HuizingHarvest is gespecialiseerd in agrarisch en technisch personeel voor bedrijven wereldwijd. “We hebben onder andere veel tijdelijke projecten, waarbij Australië een belangrijke bestemming is voor Europese twintigers. Afgelopen jaar was het moeilijker dan ooit om aan de vraag naar mensen te voldoen. Door de inreisbeperkingen, en doordat jongeren terughoudend zijn door de pandemie. Onze opdrachtgevers hebben daardoor met grote personeelstekorten te maken.”

Ontheffing voor technische opleiding
Het personeelstekort speelt in veel sectoren in Australië en was reden voor de overheid om enkele uitzonderingen te maken op het inreisverbod. “Als backpacker kom je het land nu niet zomaar in, maar als je kunt aantonen dat je aan het werk gaat in bijvoorbeeld de landbouwtechniek en de juiste papieren daarvoor hebt, kun je een ontheffing krijgen.”

Huizing adviseert jongeren dan ook om hun buitenlands avontuur, bijvoorbeeld in de vorm van een tussenjaar, niet zomaar aan de kant te schuiven. “Het vraagt iets meer voorbereiding, en er zijn natuurlijk voorwaarden aan verbonden. In ons geval betekent dat vooral voor ons extra werk. Wij regelen alles, van visum tot reis en verblijf, en in coronatijd betekent dat ook dat we steeds in de gaten houden hoe de regels ter plekke zijn, wat je nodig hebt om te kunnen reizen en werken, en wat er verandert.”

Quarantaine
Zo geldt er in veel landen, waaronder Australië, een quarantaineplicht. Remmelt Braams is nu voor HuizingHarvest in Australië en zat twee weken in quarantaine. “Natuurlijk is het saai, twee weken op je kamer, maar je moet het ook niet groter maken dan het is. Ik ben nu vier weken aan het werk en de quarantaine al lang vergeten. Daar moet je je niet door tegen laten houden, juist nu is het fantastisch om even in een heel andere omgeving te zijn.” Braams’ collega Dion Lok is al sinds begin van het jaar in Australië en vult aan: “Eenmaal hier, merk je eigenlijk maar weinig van corona. Toen Nederland volledig op slot zat, konden wij gewoon de kroeg in en ik heb tussen het werk door ook veel van het land kunnen zien. Het land is zo groot, er is zoveel te ontdekken.”

Op korte termijn op reis
Wie over die technische papieren beschikt en wel open staat voor een avontuurlijke carrièrestap, kan bijna direct op pad, stelt Huizing. “We zijn nu volop op zoek naar technisch onderlegde mensen die na de zomer voor een half jaar naar Australië willen. Als je het mij vraagt, een heel veilige en georganiseerde manier om toch dat avontuur aan te gaan waar juist nu veel mensen zo naar snakken.”

Voor meer informatie:
Nico Huizing
Huizing Harvest
+31 (0) 6 480 13 569
n.huizing@huizingharvest.nl 
www.huizingharvest.nl 

Publicatiedatum: