Afwachtende Italiaanse uienmarkt

De vroege uien hebben goede resultaten opgeleverd en de halfvroege ook. Maar na een periode waarin dit gewas floreerde, zit de markt nu in het slop, in afwachting van de late uien, die in Italië meer dan de helft van de totale productie vertegenwoordigen.

“Veel zaadbedrijven hebben in de afgelopen maanden gezegd dat het uienareaal dit jaar is afgenomen en dit zou moeten helpen de markt te normaliseren. Er is enige bezorgdheid over de grootte en de hoeveelheden, maar dat zal pas duidelijk worden als de oogst is voltooid. De binnenlandse vraag naar gele uien is zwak en de hele markt is afwachtend. Ik heb in Italië onder andere Spaanse gele en witte uien te koop gezien, wat vrij ongewoon is, vooral in deze tijd van het jaar”, zegt Matteo Zanarini.

Zanarini beveelt daarom kalmte aan. De witte en de rode ui hebben goede resultaten opgeleverd, zodat men zich geen zorgen hoeft te maken over de oogst van gele uien.

Italiaanse uien staan altijd goed aangeschreven in het buitenland. Zanarini zegt dat hij ze in Frankrijk afzet tegen meer dan billijke prijzen, maar niet in grote hoeveelheden, want er is een zeer concurrerend Spaans product. De witte en de rode verdedigen zich goed, de gele heeft het moeilijker op de markt.

“Mijn boodschap is positief, want de vooruitzichten voor een goede voortzetting van het seizoen zijn goed. Met de juiste technologieën en conserveringstechnieken is de late cyclus het meest gebaat. Onze Italiaanse telers zijn als geen ander in staat kwaliteitsuien te telen, zelfs in moeilijke omstandigheden. Optimisme is dus op zijn plaats”, besluit Zanarini.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© UienNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven