Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Ernstige belemmeringen voor Chinese exporteurs van knoflook, gember en uien

De Chinese import en export wordt belemmerd door een aantal factoren, waaronder de stijgende prijs van verlading, back logs in bestemmingshavens, de waardestijging van de Chinese yuan, de inflatie van de Amerikaanse dollar en terugkerende uitbraken van Covid-19. "Veel tuinbouwproducten ondervinden dit jaar ernstige belemmeringen op de exportmarkt," zegt Wang Junjie, verkoopdirecteur bij Jining Shangzhuo Food.

De periode waarin handelaren hun pakstations met knoflook bevoorraden is bijna voorbij. De tuinbouwers hebben nog heel wat knoflook in hun bezit, maar de slecht bewaarde knoflook is al aan het uitlopen. De knoflookprijs daalt opnieuw, na een korte stijging. De FOB prijs van 5.0cm, 5.5cm, en 6.0cm (standaard 10kg zakken) van China naar Rotterdam ligt rond de € 1017. Dat is iets goedkoper dan een paar weken geleden. "De algemene verladingsprijs stijgt nog steeds. In de periode tussen 15 en 30 augustus kost verladen tussen Qingdao en Felixstowe in het VK ongeveer €12.724 - € 13.572 per container. Een berekening van de individuele kosten komt neer op ongeveer € 576/ton," aldus Wang Junjie.

Wat de Chinese gember betreft, ligt de prijs iets lager dan twee maanden geleden. De huidige FOB-prijs van Qingdao naar Rotterdam bedraagt ongeveer € 1145/ton.

Afgezien van de buitengewoon hoge kosten van verlading is een ander nadeel voor de Chinese gemberexport de lage prijs van Braziliaanse en Thaise gember. En de opwaardering van de Chinese yuan maakt Chinese gember ook minder aantrekkelijk voor overzeese importeurs. Al deze factoren leiden tot een situatie waarin de overzeese vraag naar Chinese gember zwak is. Er zijn nauwelijks handelaren uit Europa en Noord-Amerika die naar prijzen voor Chinese gember informeren.

Uien
De situatie op de uienmarkt is anders. De FOB-prijs van gele uien die van Qingdao naar Rotterdam worden verladen bedraagt momenteel ongeveer € 254/ton. De verwerkende bedrijven en de exporteurs kopen hun uien hoofdzakelijk in Gansu. De weersomstandigheden waren dit seizoen uitstekend, zodat de opbrengst toenam. Gansu is een belangrijke producent van uien in China. De weersomstandigheden en de bodemgesteldheid zijn goed voor de uienteelt. De uienopbrengst in Gansu is enorm, de productkwaliteit uitstekend en de uien zijn populair bij overzeese kopers.

"De toegevoegde waarde van uien is niet hoog en de stijgende transportkosten vormen een belemmering voor de uienexport. Wij hebben de laatste tijd slechts een kleine hoeveelheid #35-50 uien geëxporteerd voor een fabrieksprijs van € 466/ton. Dat is duurder dan vorig jaar. Uien die er niet zo goed uitzien worden vaak opgekocht door verwerkende bedrijven die er blokjes van maken. De houdbaarheid van ingevroren uienblokjes is vrij lang, zodat de prijsschommelingen op deze markt kleiner zijn. Daarom zijn sommige restaurants onlangs overgeschakeld op diepgevroren uienblokjes in plaats van verse uien."

Jining Shangzhuo Food is een onderneming die gespecialiseerd is in de export van knoflook, gember en uien. Het bedrijf heeft een jaarlijkse export van 2.000 containers.

Voor meer informatie:
Wang Junjie - Sales manager
Jining Shangzhuo Food Co., Ltd.
wangjunjie@shangzhuofood.com 
www.shangzhuofood.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven