Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Demonstratie van precisielandbouw op Agropolis

GPS-gestuurde machines tonen landbouwers de weg naar meer efficiëntie

Precisielandbouw tot bij de boer brengen, dat is de doelstelling van Agropolis, PIBO-campus, PVL en de Machinecoöperatie Agropolis. Op basis van concrete noden die de afgelopen maanden in kaart werden gebracht, werden een aantal precisietechnieken gedemonstreerd waarmee de landbouwer meteen aan de slag kan, meldt Agropolis in een persbericht. De rode draad hierbij is het gebruik van GPS-technologie, die een duidelijke meerwaarde bewijst bij de teelt van mais en gras.

Om de introductie van precisielandbouw te versnellen, werd op 2 september een landbouwdemonstratiemoment georganiseerd. Hiermee willen de projectpartners de boer effectief laten kennismaken met de beschikbare technologie, maar ook meteen de meerwaarde ervan duidelijk maken. “Door de steeds striktere exploitatievoorwaarden en de steeds luidere roep naar meer duurzaamheid, zowel op economisch als ecologisch vlak, is
(technologische) innovatie niet meer weg te denken. Bovendien vergroot technologie het gebruiksgemak en comfort van de landbouwer, zodat ook hier belangrijke stappen gezet kunnen
worden”, geeft Kristof Das van Agropolis aan.

Om zicht te krijgen op de concrete noden op het bedrijf, werden de afgelopen maanden enkele tientallen landbouwers geïnterviewd. Hieruit bleek dat een groot aantal landbouwers vaak nog niet vertrouwd zijn met precisietechnologie. De drempel is vrij hoog omwille van de investering die ermee gepaard gaat, of de kennis die ontbreekt bij de landbouwer. Op basis hiervan werd bij deze eerste demonstratie gekozen voor relatief laagdrempelige technologie, op basis van GPS-systemen. Deze systemen zijn breed beschikbaar op de markt en zijn als het ware de basis wanneer een landbouwer wil starten met precisielandbouw.

Green Deal als duurzame leidraad
De Europese Commissie zet met haar Green Deal in op een verdere verduurzaming van de sector. Daarin stelt ze ambitieuze doelstellingen voorop op het vlak van reductie van gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest in de landbouwsector. Voor gewasbeschermingsmiddelen ambieert de Green Deal een reductie met 50% tegen 2030, voor kunstmest is dat 20%. Een efficiënte toediening van deze stoffen is dus van uitermate 
groot belang om deze doelstellingen in de praktijk te kunnen realiseren. Oriënterend onderzoek in granen en bieten heeft reeds aangetoond dat innovatieve technieken zoals GPS-gestuurde machines kunnen leiden tot een reductie van 2,5 tot 5,5 % van de benodigde hoeveelheid kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen afhankelijk van de vorm van het perceel. “Met enkel plaatsspecifieke bemesting en gewasbescherming kan op die manier 15 tot 30 euro per ha bespaard worden.”, aldus Sander Palmans van PVL.

Proefveld mais bevestigt meerwaarde van GPS-technologie
Door het inzaaien van maïs met of zonder GPS, hebben we landbouwers concreet laten kennismaken met de opportuniteiten van deze precisietechnologie. Femke Moors van PIBOCampus licht enkele belangrijke resultaten toe: “Zo stelde we op ons demonstratieperceel vast dat dankzij GPS-technologie een besparing in zaadgoed tot maar liefst 10% gerealiseerd werd én ook de effectief gereden oppervlakte een stuk lager lag. Gewasstalen duiden daarnaast op de gevolgen die overlap binnen het maïsperceel heeft op het eindproduct, dat in dit geval bij de landbouwer in de kuil terecht komt. Zo blijkt dat bij overlap iedere individuele plant tot bijna 50% minder vers gewicht opleverde bij de proefoogst (27 augustus 2021) t.o.v. maïs waar geen overlap was. Bijkomend lag op het moment van de proefoogst het kolfaandeel bij overlap ruim 4% lager wat een belangrijke achterstand betekent op het moment dat de kolfvulling volop bezig is.”

Concrete handvaten om de landbouwer te ondersteunen
Het project ‘Eco2-meerwaarde door precisiedemonstratie’ wordt ondersteund door de provincie Limburg en Vlaanderen, via het Platteland Plus programma. In totaal wordt € 128.903,16 aan steun voorzien, op een totale projectkost van € 198.312,55. Inge Moors, gedeputeerde voor Landbouw: “Via de ondersteuning van dit project geven we concrete handvaten aan onze landbouwers om met technologie aan de slag te gaan. Het brengen van technologie tot bij de landbouwer verhoogt immers de kans om deze uiteindelijk zelf te gaan toepassen op het eigen bedrijf.” 

Voor meer informatie:
Kristof Das
Agropolis
0499 28 03 82
Kristof.das@agropolis-kinrooi.be 
www.agropolis-kinrooi.be/nl 

Publicatiedatum: