Uireka:

"Rooi op tijd om problemen met koprot voor te zijn"

"Laat je niet verrassen door koprot!", meldt Uireka. Een belangrijke preventieve maatregel om problemen met deze ziekte voor te zijn, is het tijdig starten met rooien. Een goed startmoment is als 50-60% van het loof is afgestorven. Hanteer een klaplengte van ongeveer een vuistdikte. Een dergelijke klaplengte heeft géén significante invloed op het percentage koprot.


Klik hier voor een vergroting

Preventieve maatregelen ná het rooien 

  • Houd na het rooien een zo kort mogelijke veldperiode aan.
  • Droog de uien na binnenkomst direct in enkele dagen op circa 20°C.
  • Gebruik kachels die de buitenlucht 5-8°C kunnen opwarmen. Temper in de beginperiode de kachels niet. Zolang de ui maximaal vocht afgeeft, wordt alle energie optimaal gebruikt.
  • Als de RV van de uitgaande lucht daalt, warm dan de partij op, het liefst naar 30-32°C. Zet hiervoor de luiken op een kier, zodat er 10-20% buitenlucht wordt aangezogen. Er gaat dan weinig warmte verloren. Dit kost ongeveer één dag.
  • Ventileer vervolgens dagelijks om de luchtvochtigheid van de partij in de nadroogfase laag te houden. Houd de uien daarbij ongeveer een week op 
    30-32°C tot ze droog zijn. Daarna mag de temperatuur elke dag gemiddeld 0,5°C dalen.

Kwaliteit versus opbrengst: start rooien bij 30% groen loof gulden middenweg
Bij het begin van de uienoogst wijst Uireka graag nog eens op eerder onderzoek naar de invloed van het oogsttijdstip op kwaliteit en opbrengst. De overall conclusie na drie jaar onderzoek was dat later oogsten (10% groen loof) trendmatig leidde tot een hogere opbrengst dan bij 60% en 30% groen loof. Later oogsten leidde ook tot meer tarra. Als het gaat om een kwaliteitsaspect als hardheid, dan lieten de verschillende oogsttijdstippen nauwelijks verschillen zien. Wel duidelijke verschillen zag je bij de huidvastheid; deze nam af naarmate de oogst later was. Het advies is dan ook de oogst te starten bij 30% groen loof. Dit moment is bij alle rassen een geschikt moment in termen van kwaliteit en opbrengst. Verwacht je specifiek problemen met koprot, dan is het advies al te gaan rooien bij 40-50% groen loof.

Bron: Uireka


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© UienNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven