Meerderheid Nederlanders positief over land- en tuinbouwsector

Meer dan 60% van de Nederlanders is positief tot zeer positief over de Nederlandse land- en tuinbouwsector. Dat blijkt uit een nieuwe studie van onderzoeksbureau Direct Research in opdracht van LTO.

Iedereen herinnert het zich nog wel: in oktober 2019 trokken duizenden boze agrariërs met hun tractoren over de snelwegen naar het Malieveld in Den Haag, schrijft Consultancy.nl. De directe aanleiding: vanwege de stikstofcrisis waar ons land in verkeert gingen in de Tweede Kamer stemmen op om de veestapel te halveren.

In eerste instantie konden de Nederlandse boeren op veel steun van hun landgenoten rekenen. Maar volgens verschillende nieuwsmedia nam deze na verloop van tijd af, onder andere omdat sommige boeren er nogal agressieve protestacties op nahielden. Denk bijvoorbeeld aan een boer die met zijn tractor de deur van het Groningse provinciehuis eruittrok.


Klik hier voor een uitvergroting

Meerderheid is positief
Desondanks blijkt uit een studie van Direct Research dat de boerenprotesten het vertrouwen in de Nederlandse land- en tuinbouwsector niet rigoureus hebben geschaad. "Twee op de drie Nederlanders is positief tot zeer positief over deze twee branches. Slechts 9% is negatief", aldus de onderzoekers.

Voor hun studie gingen de experts van Direct Research in gesprek met ruim duizend Nederlanders. De ruime meerderheid daarvan beschouwt professionals uit onze land- en tuinbouwsector als deskundig (75%), kwaliteitsbewust (69%), innovatief (67%) en efficiënt (66%). Met dat soort labels kun je beslist thuiskomen.


Klik hier voor een uitvergroting

Niettemin hebben agrariërs ook enkele onvoldoendes op hun rapport. Zo beschouwt de ruime minderheid van de respondenten binnenlandse land- en tuinbouwers als transparant (41%) en flexibel (45%). En dat is best zorgelijk voor sectoren die juist nu de steun van de samenleving nodig hebben.

Een goede boer als buur
In het onderzoek komt verder naar voren dat de meeste Nederlanders over het algemeen een goede boer als buur verkiezen boven een verre vriend. Zo zegt maar liefst 77% het geen enkel probleem te vinden om naast een akkerbouwer te wonen.

50% wil geen glastuinbouw als buur
Toch zijn er ook bepaalde agrariërs die Nederlanders liever niet als buurman of -vrouw hebben. Zo heeft 50% van de respondenten een probleem met grootschalige kassen naast zijn of haar huis. En daarnaast ziet 62% van de ondervraagden een melkveehouder als buur niet zitten, terwijl maar liefst 89% geen varkenshouderij naast zijn of haar huis wenst te hebben.

Bron: Concultancy.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© UienNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven