"We kunnen niet anders dan de export tijdelijk stopzetten"

Logistieke kosten van geschilde Chinese uien zijn hoger dan productwaarde

Gansu is een belangrijk uienteeltgebied in China. De weersomstandigheden en de bodemgesteldheid zijn zeer geschikt voor de uienteelt. De jaarlijkse oogst in Gansu is enorm en de kwaliteit van het product is uitstekend. Dat is de reden waarom uien uit Gansu populair zijn bij overzeese handelaren. Vorig jaar was de periode augustus-oktober het hoogtepunt van de uienoogst en van het exportseizoen, maar dit jaar staat de uienexport op het punt te stagneren. Wang Junjie, de verkoopdirecteur van Jining Shangzhuo Food, vertelt over de huidige omstandigheden op de exportmarkt voor uien.

Alleen in Gansu is de uienoogst momenteel aan de gang. Verwacht wordt dat het oogstseizoen tot 20 september zal duren. "Vorig jaar was de prijs van rode uien hoog zodat vele telers rode uien gingen telen. Daarom is het aanbod rode uien nu veel hoger dan vorig jaar," zegt Wang.

"De prijs van gele uien van 50# bedraagt ongeveer € 236/ton en de prijs van geschilde uien bedraagt ongeveer € 338/ton. De prijzen zijn min of meer dezelfde als vorig jaar."

De hoeveelheid overzeese bestellingen is de laatste maanden met 50% gedaald. "De belangrijkste reden voor deze daling zijn de hoge verladingskosten. We zijn al gestopt met de uienexport naar verre bestemmingen zoals Engeland. De huidige kosten van verlading van Qingdao naar Rotterdam bedragen € 11.843 per container. Eén container bevat 24 ton uien, wat betekent dat de verladingskosten ongeveer €507 per ton uien bedragen. Dat is veel hoger dan de productwaarde, wat ver buiten het gangbare ligt. Vroeger verlaadden we 5-8 containers per maand naar Engeland, maar het is al enkele maanden geleden dat we daar voor het laatst een container naartoe hebben gestuurd."

"Europa exporteert voornamelijk verse uien en wij exporteren voornamelijk geschilde uien, dus er is geen concurrentie met de Europese export. En voor zover wij weten zijn de exportomstandigheden in Europa ook niet zoals ze in voorgaande jaren waren. Naast de impact van de pandemie zijn er ook quota in verschillende Afrikaanse landen die een effect hebben op de Europese uienexport."

"De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de binnenlandse vraag naar Chinese uien nog steeds enorm is. De meeste uien die niet kunnen worden geëxporteerd, worden naar de binnenlandse markt gestuurd, maar wij zijn een bedrijf dat gespecialiseerd is in export, niet in binnenlandse handel. Dit jaar hebben we besloten de uienexport tijdelijk stop te zetten en ons in plaats daarvan te concentreren op knoflook, gember en kastanjes. De kastanjeoogst is reeds begonnen en de productwaarde van kastanjes is hoger dan de productwaarde van uien. Dit jaar is de aankoopprijs van kastanjes laag en de kwaliteit van het product hoog. We hebben al aanvragen ontvangen van geïnteresseerde kopers."

Jining Shangzhuo Food is gespecialiseerd in de export van knoflook, gember, uien en ook kastanjes. Hun jaarlijks export bedraagt meer dan 2.000 zeecontainers.

Voor meer informatie:
Wang Junjie
Jining Shangzhuo Food Co., Ltd.
+861 3213 293 300
wangjunjie@shangzhuofood.com  
www.shangzhuofood.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© UienNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven