Nederlandse exportkredietverzekeringen dekten €1,6 mld in  46 landen in 2020

Nederlandse exporteurs van kapitaalgoederen zoals schepen en landbouwinstallaties hebben zich moeten aanpassen tijdens een turbulent jaar voor de wereldhandel. Exportkredietverzekeringen (ekv) namens de Nederlandse staat boden voor veel bedrijven zekerheid in een onberekenbare markt. Dit blijkt uit het gepubliceerde Jaaroverzicht 2020 van Atradius DSB, het officiële exportkredietagentschap (ECA) van Nederland, meldt Atradius.

In het kort

  • 104 polissen, € 1,6 miljard aan transacties verzekerd in 46 landen
  • € 7,5 miljard aan uitgereikte dekkingstoezeggingen
  • Steeds meer mkb-bedrijven geholpen met exportkredietverzekeringen
  • Meer groene transacties, met focus op duurzame energie   

In 2020 heeft Atradius DSB 276 aanvragen behandeld waarvan 104 polissen zijn uitgereikt aan Nederlandse exporteurs met een totale waarde van € 1,6 mld. De waarde van het aantal dekkingstoezeggingen, een bindende afspraak tot verzekering, steeg tot € 7,5 mld. Hiervan was één derde (31%) bestemd voor leveranciers van industriële technologie en was het grootste deel van de nieuwe klanten een mkb’er.

Door het sterkere groenbeleid van de Nederlandse staat is het aantal groene transacties toegenomen tot vrijwel de helft (49%) van alle verzekeringen en is de sector duurzame energie een grotere afnemer van exportkredietverzekeringen geworden. Dit heeft de recent toegepaste meetmethode van groene transacties uitgewezen. De premie-inkomsten voor de Nederlandse staat bedroegen € 72 mln, €20 mln meer dan in 2019.

Atradius DSB is ook de uitgever van exportfinancieringen en kredietverzekeringen van het Dutch Good Growth Fund (DGGF) en het Dutch Trade & Investment Fund (DTIF). Het DGGF richt zich op Nederlandse mkb transacties met impact in opkomende landen. In 2020 zijn er 14 polissen afgegeven voor DGGF en 17 voor DTIF, beide een aanzienlijke toename ten opzichte van 2019. 

Duurzame transitie 
2020 was een belangrijk jaar voor de Nederlandse exportkredietverzekering. Dit is zowel terug te zien in de cijfers als aan de hoge werkdruk, met als belangrijkste oorzaak de steeds intensievere procedures om vaak complexe internationale projecten in verzekering te kunnen nemen. Ondanks de pandemie, is de missie van de Nederlandse ‘ekv’ overeind gebleven: exportrisico’s dekken die de commerciële markt niet op zich kan nemen maar wel bijdragen aan de Nederlandse economie, innovatie en werkgelegenheid. In 2021 zal Atradius DSB zich verder blijven inzetten op het uitbouwen van haar groene portfolio en het steunen van Nederlandse mkb-ondernemers.  

Klik hier voor het volledige ADSB Jaaroverzicht 2020 

Voor meer informatie:
Nahuel Mercedes 
Atradius Dutch State Business  
+31 (0)6 1397 7018  
dsb.press@atradius.com      
www.atradiusdutchstatebusiness.nl    


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© UienNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven