Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aardappelopbrengst per hectare beduidend lager

VTA laat weten medio september een tweede proefrooiing voor consumptieaardappelen uitgevoerd te hebben onder haar leden. Belangrijkste conclusies zijn een tegenvallende oogst en de nodige kwaliteitsproblemen.

Tegenvallende opbrengst per hectare
De gemiddelde opbrengst van de monsters is vastgesteld op 49,7 ton per hectare. In 2020 was dit 54,9 ton per ha. Hiermee is de opbrengst per hectare tot op heden 9,5% lager dan het vorig seizoen. De opbrengst ligt daarmee ongeveer 6,1% lager dan het langjarig gemiddelde. Eén en ander is weergegeven in onderstaande grafiek 1.

Zoals bij de proefrooiing in augustus al is aangegeven, bestonden er grote verschillen in opbrengst. De laagste zat nu op 36,6 ton/ha en de hoogste op 75,6 ton/ha. Verschillen worden waargenomen binnen
regio’s en percelen en uiteraard tussen de rassen. Bij de berekening van de hoeveelheid die is bijgegroeid sinds de vorige meting is een gewogen gemiddelde vastgesteld. Gemiddeld is er sinds de meting in
augustus 9,7 ton/ha bijgegroeid. Dit is gelijk aan de gemiddelde nagroei over de 5 voorgaande jaren.

In de cijfers is nog geen rekening gehouden met percelen in gebieden waar men met ernstige wateroverlast te kampen had. Hierdoor zijn percelen geheel of gedeeltelijk niet gerooid.

Aan de hand van de opmerkingen bij de metingen kan worden geconcludeerd dat de groeipotentie er nagenoeg overal wel een beetje uit is. Een groot gedeelte van de deelnemers meldt, dat het gewas reeds gerooid, doodgespoten of afgestorven is. Een enkeling geeft aan, dat het nog 50% groen staat.

Kwaliteitsproblemen
Naast de tegenvallende opbrengsten worden de nodige kwaliteitsproblemen genoemd, zoals holle knollen, groeischeuren en phytoftora. Het percentage 50 mm opwaarts is vastgesteld op 71%. Dit ligt iets boven het niveau van het 5-jarig gemiddelde. Het gemiddeld knolaantal van het monster (2x3 meter) ligt met 152 stuks beduidend lager dan het 5-jarig gemiddelde.

Voor meer informatie:
Fred de Jongh
Verenigde Telers Akkerbouw
+31 6 19 57 62 11
freddejongh@vtanederland.nl 
www.vtanederland.nl 

Publicatiedatum: