Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Geen maatregelen, maar data en digitalisering

Geen generieke maatregelen, maar meer vertrouwen in het vakmanschap van de boer en tuinder. Door gebruik te maken van data en digitalisering kunnen zij hun vakmanschap optimaliseren en beter voldoen aan de duurzaamheidseisen van de overheid. Dat was de boodschap van ZLTO aan vertegenwoordigers van het ministerie van LNV en RVO tijdens een veldbijeenkomst op het akkerbouwbedrijf van Adrie Bossers in Langeweg.

Een ritje op een trekker met de boer. Het is de droom van menig kind, maar ook van veel volwassenen. Akkerbouwer en ZLTO-bestuurder Adrie Bossers gaf Annemiek Hautvast van het ministerie van LNV een lift tijdens een werkbezoek over data en digitalisering in het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). De programma-directeur van GLB-NSP was in het gezelschap van een groot aantal vertegenwoordigers van het ministerie van LNV en RVO. Bossers werd bijgestaan door even zoveel collega’s van ZLTO.

Toegankelijk GLB
Het NSP, het Nationaal Strategisch Plan, is de Nederlandse invulling van het nieuwe GLB. Het NSP in opbouw. Doel van de bijeenkomst was om het over de toegevoegde waarde van data en digitalisering in het GLB te hebben. Er is de partijen veel aan gelegen om een zo eenvoudig en toegankelijk mogelijk uitvoeringssysteem op te zetten.

Volgens ZLTO kunnen data en digitalisering in het agrarische proces ertoe bijdragen dat boeren zicht krijgen op hun inspanningen, prestaties en de daarmee samenhangende vergoedingen rond verbetering van de bodem, water en de uitvoering van het GLB. Programma’s als BodemUp en het Bedrijfs Bodem en water Plan (BBWP) zijn daar goede voorbeelden van. Programma’s die Adrie Bossers met behulp van ZLTO-adviseurs toepast op zijn bedrijf.

Data uitwisselen
‘De agrarische sector heeft geen generieke maatregelen nodig om doelen te borgen', zegt Bossers. 'Dergelijke maatregelen bieden te weinig vertrouwen om ruimte te geven aan maatwerk. Onze programma’s, waarin we werken aan een betere bodem- en waterhuishouding, doen dat wel. Elk agrarisch bedrijf is anders en maatwerk leidt tot betere technische resultaten voor de agrariër en een mindere milieubelasting voor de omgeving. Een win-winsituatie.’

Ter plekke ontstond het idee voor een nationale proeftuin van data-uitwisseling. ZLTO-bestuurder Hendrik Hoeksema staat daar vierkant achter. 'Als je tot goede afspraken kunt komen voor een maximale data-uitwisseling, heeft iedereen daar voordeel van. Uiteindelijk leidt dat tot een GLB dat beter uitvoerbaar is, simpel en effectief zonder al te veel bureaucratie.'

Bron: ZLTO

Publicatiedatum: