Aanzienlijke voorraad oude uien zit eerste Argentijnse uien van het seizoen in de weg

In Argentinië wordt jaarlijks meer dan 22.000 hectare uien aangeplant. Qua volume is het de belangrijkste Argentijnse exportgroente, qua waarde bezet het de derde plaats. Argentinië is de grootste Latijns-Amerikaanse exporteur van verse en gedroogde uien. Brazilië en Europa zijn de belangrijkste afzetmarkten.

In normale jaren is het zuiden van Buenos Aires goed voor ongeveer 12.000 hectare, de provincie Santiago del Estero voor 4.000 hectare, Río Negro voor 3.500 en Mendoza en San Juan samen voor ongeveer 2.700. 70% van wat er wordt geteeld, is bestemd voor interne consumptie. Op de groothandelsmarkt van Buenos Aires wordt de aanvoer van uien van februari tot en met september gedekt door de zuidelijke zone (Buenos Aires en Río Negro) en van oktober tot en met januari door het noorden (Santiago del Estero) en het middenwesten (Cuyo).

Volgens niet-officiële, door telers verstrekte gegevens bedroeg het areaal in het afgelopen seizoen bijna 18.000 hectare in het zuiden en ruim 5.000 in het noorden, waardoor het aanbod aanzienlijk was toegenomen tegenover het voorgaande jaar. In Buenos Aires en Río Negro waren de weersomstandigheden dit jaar gunstig en werden er hoge gemiddelde opbrengsten geregistreerd.

Brazilië begon in februari-maart Argentijnse uien te importeren, maar de interesse hield niet aan zoals gebruikelijk (Brazilië blijft normaal invoeren tot en met juni), omdat het land genoeg eigen oogst had. Brazilië heeft de laatste jaren betere rassen en op die manier is het niet meer zo afhankelijk van import als voorheen.

Nu zijn er grote hoeveelheden uien voorhanden, want er is nog een grote voorraad product uit het zuiden – niemand weet precies hoeveel, maar het gaat om aanzienlijke volumes late uien van het voorbije seizoen – en ook de vroege uien uit het noorden komen al op de markt vanuit Santiago del Estero, maar ook uit Salta, Córdoba, San Juan en binnenkort ook Mendoza.

Een verslaggever van het dagblad Suplemento Verde ging een kijkje nemen in San Juan. Daar bedraagt de telersprijs momenteel € 0,043 à € 0,048 per kilo, afhankelijk van de kwaliteit. De gemiddelde opbrengst bij een teler was zo'n 2.000 zakken van 20 kilo per hectare. Een zak wordt voor € 0,90 tot € 0,95 verkocht (plus € 0,17 voor de zak). Met een glimlach zei de teler dat hij eraan denkt om terug te keren naar de teelt van sla, zijn vorige activiteit, want dat betaalt beter.

Bron: diariodecuyo.com.ar


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.