Plantengenen die gevoelig zijn voor tomatenbronsvlekkenvirus in kaart gebracht

Een groep onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam heeft plantengenen onderzocht op gevoeligheid voor het tomatenbronsvlekkenvirus (Tomato spotted wilt virus, TSWV). Met de kennis kunnen veredelingsbedrijven de komende jaren aan de slag om hun gewassen van een duurzame resistentie te voorzien.

Dat vertelt onderzoeker Tieme Helderman van de UvA aan universiteitsblad Folia. TSWV is een virus dat speelt in tomaat en paprika, maar volgens de wetenschapper is 'bijna elk gewas vatbaar voor dit virus'.


Tomatenbrons in chrysant. De NVWA waarschuwde eerder dit jaar nog dat het virus zowel in de sierteelt als in de glasgroenten speelt

Tieme is gisteren gepromoveerd op zijn proefschrift ‘Identification and characterization of Tomato spotted wilt orthotospovirus pro-viral factors as a source for durable resistance’. Hij blijft niet aan de UvA verbonden, maar is werkzaam bij veredelaar Takii Europe om verder te werken aan plantenziekten, voor de veredelaar gefocust op onder andere ui en kool. 

Lees hier het hele interview waarin Tieme uitlegt hoe hij de plantengenen onderzocht en in kaart bracht. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.