Een groep onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam heeft plantengenen onderzocht op gevoeligheid voor het tomatenbronsvlekkenvirus (Tomato spotted wilt virus, TSWV). Met de kennis kunnen veredelingsbedrijven de komende jaren aan de slag om hun gewassen van een duurzame resistentie te voorzien.
Dat vertelt onderzoeker Tieme Helderman van de UvA aan universiteitsblad Folia. TSWV is een virus dat speelt in tomaat en paprika, maar volgens de wetenschapper is 'bijna elk gewas vatbaar voor dit virus'.
Tomatenbrons in chrysant. De NVWA waarschuwde eerder dit jaar nog dat het virus zowel in de sierteelt als in de glasgroenten speelt
Tieme is gisteren gepromoveerd op zijn proefschrift ‘Identification and characterization of Tomato spotted wilt orthotospovirus pro-viral factors as a source for durable resistance’. Hij blijft niet aan de UvA verbonden, maar is werkzaam bij veredelaar Takii Europe om verder te werken aan plantenziekten, voor de veredelaar gefocust op onder andere ui en kool.
Lees hier het hele interview waarin Tieme uitlegt hoe hij de plantengenen onderzocht en in kaart bracht.