De Grootste Ui weegt 815 gram

Maandagavond was bij De Groot en Slot in Broek op Langedijk de spanning om te snijden. Na maanden wachten en goede verzorging van de uien, werd bekendgemaakt wie de grootste ui geteeld had.

Simon Kramer won de wedstrijd. Zijn ui woog maar liefst 815 gram. Hij deed mee in de categorie ‘tuinders’ en was verbaasd dat hij gewonnen had. “Ik had gewoon een stukje grond uitgekozen en heb geen kunstmest gebruikt. Dat ik zou winnen, had ik niet verwacht.” Jurre Thoes greep net naast de winst, met slechts 20 gram verschil, zijn ui woog 795 gram, werd hij tweede. Met een eigen moestuin achter het huis én een volkstuin in Alkmaar, besteedt hij samen met zijn vrouw Shirley veel vrije tijd aan hun groene hobby. “Het was de eerste keer dat we meededen en we hebben de uien goed in de gaten gehouden.”


Simon Kramer

John Blom, de winnaar van vorig jaar in de categorie ‘tuinders’, deed ook weer mee. Zijn ui woog 590 gram en hij werd daarmee derde. Vorig jaar had hij de winnende ui met een gewicht van 900 gram. Dat record werd dus niet verbroken. “Er waren genoeg uitdagingen dit jaar”, aldus Lynette Verweel van De Groot en Slot. “Door het koude en daarna natte voorjaar, lagen ziekten en plagen op de loer. We hebben veel foto’s van deelnemers gehad die zich afvroegen of het nog wel goed zou komen met hun uien.” Deelnemers haakten daardoor af. En toch werden ook kleine uien ingeleverd. De kleinste ui woog maar 5 gram. “Dat geeft wel aan dat het dit jaar écht heel moeilijk was om een grote ui te telen,” aldus Lynette.


Groene vingers

Groene vingers
Nieuw dit jaar was de categorie ‘groene vingers’. Honderden hobbytelers gingen enthousiast aan de slag met het uienzaad. Maar ook zij hadden last van meeldauw en dus tegenvallende oogsten. Walter Tesselaar is het wel gelukt om een winnende ui te telen. Zijn ui woog 680 gram. Tweede in deze categorie werd Geert van Diepen met een ui van 650 gram. Sanne Langedijk veroverde de derde plek met haar ui van 530 gram.

Walther Tesselaar

Net zoals vorig jaar deden er ook leerlingen van groep 5, 6 en 7 mee van basisscholen uit Langedijk en Heerhugowaard. Sven Schotten is  winnaar geworden in de categorie ‘scholieren’ met zijn ui van 295 gram. “Ik heb gewoon het zaadje in de grond gedaan, water gegeven en de ui kwam groot de grond uit.” vertelde Sven. Of hij een geheim recept heeft? “Dan zou ik dat natuurlijk niet vertellen, want dan win ik volgend jaar niet meer,” aldus Sven. Jolijn Bak ging er met de tweede prijs vandoor. Haar ui woog 260 gram. “Ik had niet verwacht dat ik iets zou winnen. Maar ik heb mijn ui veel liefde gegeven.” zei de negenjarige Jolijn. Derde werd Mick Kraakman. Zijn ui woog 200 gram.

In het voorjaar kregen alle deelnemers een zakje uienzaad van het ras ‘Exhibition’. Eind september werden de uien ingeleverd bij De Groot en Slot. Ook deze uien gingen net als de uien die van het land komen in kisten, om te drogen voor de droogwand met ventilatoren. Na een week drogen werden de uien gewogen door de jury. Het Langedijkerfamiliebedrijf ontwikkelt en produceert uienzaad voor telers wereldwijd.


Scholieren

Nieuwe traditie
Of de wedstrijd een vervolg krijgt? “Jazeker”, zei Jeroen de Haas, directeur van De Groot en Slot. “Vorig jaar werd de eerste editie georganiseerd vanwege ons 65-jarig jubileum. En ook dit jaar krijgen we zoveel leuke reacties, dat we het volgend jaar weer gaan organiseren. Doen jullie dan mee?” vroeg de directeur. “Wie weet verbreekt iemand het wereldrecord. Dat is 8,5 kg.”


Tuinders

Bron: De Groot en Slot


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.