Lindert Moerdijk, MSP Onions:

"Uienexportcijfers zijn positief, maar afzet is een stuk minder breed dan vorig jaar"

Tholen - Veel mensen in de uienhandel klagen dat het rustig is. Toch is die oorzaak volgens Lindert Moerdijk van MSP Onions uit Nieuwdorp makkelijk te herleiden. "Wij hebben zelf een nieuwe fabriek gebouwd en het afgelopen jaar hebben meer verpakkers nieuw gebouwd of hun sorteercapaciteit uitgebreid. Qua export is het echt niet rustiger. Als je de cijfers ziet, hebben we met z'n allen 4% meer gedaan dan in dezelfde periode vorig jaar."

"Wel is de export een stuk minder breed dan vorig jaar. Vorig jaar gingen er veel uien weg naar bestemmingen als Bangladesh en Sri Lanka en die missen we nu. Persoonlijk vind ik het daarbij levensgevaarlijk dat we landen als Ivoorkust en Senegal structureel overvoeren. Die klap zullen we in januari terug krijgen. Het volume dat er nu naar Afrika gaat, zet je niet zomaar in Europa weg. De vraag is ook welke kwaliteit er beschikbaar is in de tweede seizoenshelft en welke landen we daarmee kunnen leveren."


Lindert Moerdijk

"De prijs van de gele uien zie je nu heel langzaam teruglopen, maar eigenlijk zou de baalprijs stabiel moeten blijven, willen de verpakkers hun marge houden. Die marge is met alle gestegen kosten nu echt veel te laag, terwijl er in november normaliter toch echt wat verdiend moet worden. Voor de verpakkers is dit dan ook een slecht scenario", vervolgt Moerdijk. "Een dalende markt zal geen extra vraag creëren, nergens in de wereld leveren we nu niet of minder vanwege een te hoge prijs. De markt van rode uien is gematigd, maar wel positiever. De piek in de afzet van de rode uien hebben we al gehad en de overzeese export loopt nu af."

Kwalitatief is het volgens Lindert geen eenvoudig seizoen. "De grootste problemen zijn inwendig. Vorig jaar konden we vanaf maart het grootste verschil maken met onze optische sorteerder, nu doen we dat al vanaf oktober. Wij kunnen hierdoor nieuwe kanalen aanboren, de interesse voor de optisch gesorteerde uien is erg groot."

Voor meer informatie:
Lindert Moerdijk
MSP Onions
Hertenweg 32a
4455 TL Nieuwdorp
lindert@msp-onions.nl  
www.msp-onions.nl   


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.