Begin 2022 van start

Nieuwe opleiding technologisch ontwerper aan Wageningen University & Research

Hoe zien robots eruit die op de boerderij van de toekomst werken? En hoe kunnen we met slimme ecoducten meer wildbewegingen mogelijk maken? Antwoorden op deze vragen komen hopelijk van deelnemers aan de nieuwe opleiding Designs for Agrifood & Ecological Systems van Wageningen University & Research (WUR). Een studie die je na een master kunt doen, specifiek gericht op ontwerpen voor een duurzame toekomst.

Ontwerpen wordt niet altijd direct in verband gebracht met Wageningse thema’s. Toch zal de vraag naar getrainde ontwerpers in de nabije toekomst alleen maar toenemen volgens Wageningse experts. Neem universitair docent Marjolein Derks. Zij voorziet dat de nieuwe opleiding Designs for Agrifood & Ecological Systems een belangrijke schakel gaat vormen tussen het ontwikkelen van wetenschappelijke kennis en de toepassing van die kennis in de praktijk.

Nieuwe kansen
Met het opstarten van deze ontwerpopleiding volgt WUR de andere technische universiteiten waar de opleiding al een tijdje beschikbaar is. Daar is het enthousiasme over de opleiding groot, omdat het mogelijkheden geeft aan mensen die na hun master zich meer praktisch willen verdiepen. Ook het bedrijfsleven is enthousiast over deze ontwikkeling, blijkt uit gesprekken die universitair docent Marjolein Derks voerde met ondernemers.

Zij gaven al heel snel aan dat ontwerpers in het bedrijfsleven nu al gewild zijn, maar in de toekomst nog meer in trek zullen zijn. ''Dat komt onder meer doordat we aan de vooravond staan van belangrijke transities in de landbouw, onze omgang met natuur, woningbouw en bodemgebruik. De kennis wordt al wel ontwikkeld, maar de praktijk is weerbarstig: wat werkt in een proefopstelling werkt niet ook automatisch in de buitenwereld. Deze opleiding is echt bedoeld om de brug te slaan; om de kennis die in de wetenschap wordt opgedaan te vertalen naar een ‘proof of principle’ dat werkt in de praktijk.''

Behoefte van masterstudenten
Naast de vraag vanuit het bedrijfsleven speelt ook de wens bij masterstudenten een rol bij het opzetten van de nieuwe opleiding Designs for Agrifood & Ecological Systems. Marjolein Derks merkt dat masterstudenten van bijvoorbeeld Biosystems Engineering veel interesse hebben in de ontwikkeling van technologieën en systemen die straks helpen transities vorm te geven. Dat varieert van puur technische oplossingen als robots tot ecologische systemen als een voedselbos.

''Het gebruik van drones in de landbouw spreekt enorm tot de verbeelding, maar de toepassing in het veld, waar weersomstandigheden makkelijk roet in het eten kunnen gooien, is nog lastig. Onze studenten willen meedenken en -bouwen.''

Voor meer informatie of interesse:
www.wur.eu/engd 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.