Voorzitter LTO-vakgroep Akkerbouw & Vollegrondsgroente neemt afscheid

Jaap van Wenum treedt dit voorjaar terug als voorzitter van de LTO-vakgroep Akkerbouw & Vollegrondsgroente. Na 6 jaar neemt hij met opgeheven hoofd afscheid, maar constateert dat er nog genoeg uitdagingen zijn voor zijn opvolger om op te pakken.

"Sterk georganiseerd, goede verhoudingen in de keten, een efficiënte lobby en een hoge maatschappelijke waardering." Zo blikt Jaap terug op zijn jaren als voorzitter. Zes jaar geleden volgde de akkerbouwer in Kootwijkerbroek Jaap Haanstra op als voorzitter van de LTO-vakgroep Akkerbouw. Dit najaar besloot hij zich niet beschikbaar te stellen voor een derde termijn.

Neuzen dezelfde kant op
Jaap constateert dat de belangenbehartiging in de akkerbouw en vollegrondsgroenteteelt staat als een huis. "We hebben de neuzen dezelfde kant op staan, zowel in de belangenbehartiging als in de contacten met ketenpartijen. Ook de Brancheorganisatie Akkerbouw vervult een sterke rol voor de goede zaak in de sector." Jaap noemt het zevende Actieprogramma Nitraatrichtlijn en de goede aardappelregeling in het begin van de coronacrisis als voorbeeld waar deze onderlinge solidariteit goed tot uiting kwam.

Hoewel hij ziet dat het perspectief voor de sector goed is, moet de vakgroep hard werken om de randvoorwaarden goed te houden. "Denk bijvoorbeeld aan het middelenpakket en de beschikbaarheid van mineralen, maar ook de beschikbaarheid van goede landbouwgrond.

Sjaak van der Tak, voorzitter van LTO Nederland, heeft grote waardering voor Van Wenum. "Jaap heeft de afgelopen zes jaar grote toewijding en betrokkenheid getoond bij de vakgroep. Eerst bij de vakgroep Akkerbouw, maar ook toen die mede onder zijn leiding is samengevoegd met de vakgroep Vollegrondsgroente. Hij heeft een enorm strategisch inzicht, maar ook zijn relativeringsvermogen maakte de samenwerking met Jaap zeer innemend. Ik gun hem veel succes in de toekomst en plezier met het akkerbouwbedrijf thuis."

Nieuwe voorzitter
De sollicitatieprocedure voor een nieuwe vakgroepvoorzitter, die namens LTO Nederland de akkerbouwers en vollegrondsgroentetelers vertegenwoordigt, zowel in Den Haag en Brussel als de productieketen, wordt spoedig opgestart. 

Bron: LTO


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven