14 organisaties zetten troeven Vlaamse plantaardige sector in de verf

Op dinsdag 11 en dinsdag 18 januari zal Boerenbond, samen met een delegatie uit 14 plantaardige sectorfederaties, een position paper en een mand met lokale, plantaardige producten overhandigen aan de Belgische minister-president Jan Jambon en aan ministers Hilde Crevits en David Clarinval. Met deze position paper willen de organisaties de belangrijkste troeven, kansen en uitdagingen van de Vlaamse plantaardige sector toelichten.

De plantaardige sectoren in Vlaanderen zijn een belangrijke hoeksteen in de Belgische economie en voor het Vlaams agro-voedingscomplex. In 2019 waren er in totaal 23.318 land- en tuinbouwbedrijven in Vlaanderen. Zo’n 29% van deze bedrijven is gespecialiseerd in akkerbouw en 12% in tuinbouw (groenten, fruit en sierteelt). De eindproductiewaarde voor akkerbouw bedraagt 544 miljoen euro, voor groenten is dat 728 miljoen euro, voor fruit 564 miljoen euro en voor sierteelt 535 miljoen euro; alles samen goed voor 2,37 miljard euro in 2019. Dit cijfer omvat de primaire productie en wordt een veelvoud na handel en verwerking.  

In een bevattelijke position paper met als titel 'Vlaamse plantaardige sector kleurt ons landschap' benoemen 14 sectorfederaties (AVBS, Belfertil, Belgapom, Boerenbond, Fedagrim, Fegra, Fresh Trade Belgium, Landbouw-service, Navex, Phytofar, Seed@Bel, VBT, Vegebe, en Vlasverbond) de belangrijkste uitdagingen voor de toekomst van de brede plantaardige sector in Vlaanderen. Met de overhandiging van de position paper en een mand lokale producten willen ze de sector extra in de verf zetten en vragen ze een beleid met een blik op de toekomst.

De integrale tekst van de position paper is beschikbaar vanaf 11 januari om 16.30 uur op www.boerenbond.be  

Bron: Boerenbond


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven