Meer stoppers in Nederlandse land- en tuinbouw in december 2021

Ten opzichte van december 2020 lag het aantal stoppende bedrijven in de land- en tuinbouw 52% hoger in 2021. Dat blijkt uit het Trendrapport Bedrijfsleven over december van de Kamer van Koophandel. 

Hoewel het niet om heel grote aantallen gaat, is de toename van het aantal stoppers in de sector Land- en tuinbouw toch opvallend, volgens de KVK. Het gaat hier vooral om ondernemers in de branche Dienstverlening voor de akker- en/of tuinbouw, niet om agrarische bedrijven zelf.

Prof. dr. Joris Knoben, hoogleraar Bedrijfseconomie aan de Radboud Universiteit, geeft op verzoek van de KVK uitleg. "Het aantal vrijwillige stoppers piekt vrijwel altijd aan het einde en het begin van het jaar. Dat is voor ondernemers een ‘natuurlijk’ moment om ermee te stoppen. Het opnieuw instellen van vrij strenge coronamaatregelen zou voor ondernemers ook een aanleiding kunnen zijn geweest om plannen om te stoppen daadwerkelijk uit te voeren. De toename van het aantal stoppers in de land- en tuinbouw is waarschijnlijk te relateren aan de grote en langdurige onzekerheid waar ondernemers in dit deel van de economie mee te maken hebben."


Percentage stoppers in uitgelichte sectoren. Grafiek uit Trendrapport Bedrijfsleven voor december 2021 van de KVK.

Bekijk het hele rapport hier. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven