Ger Zinken (Zi-Vision) over mechanisatie binnen de Duitse AGF-sector

"Hedendaagse verpakker ontkomt niet meer aan optische sorteertechniek”

Tholen – Nijpende personeelstekorten en inachtneming van de anderhalvemetermaatregel hebben de mechanisatie sinds de Corona-uitbraak een boost gegeven. Sorteer-, verpak- en verwerktechniek vindt sectorbreed gretig aftrek, niet alleen bij de grote productiebedrijven, maar ook de kleinere spelers die hun eerste stappen zetten op het gebied van mechanisatie, weet Ger Zinken, die onder de naam Zi-Vision sinds 2008 gerenommeerde machineleveranciers op de Duitse markt vertegenwoordigt.


Ger Zinken

Met name optische sorteertechniek heeft de voorbije jaren een vlucht genomen, ook bij de Oosterburen. “Geautomatiseerd optisch sorteren maakt kwaliteitsbewaking met minder kosten mogelijk. Product-kwaliteit kan worden aangetoond met de opgeslagen machine instellingen. In de voedingsmiddelenverwerkende industrie ontkom je niet meer aan deze techniek, dat geldt inmiddels niet meer alleen voor de bedrijven die grote volumes produceren, zoals bij de aardappelverwerking, maar ook sectoren met lagere volumes”, aldus Ger, die onder meer Optimum Sorting, VH Vertical Packaging, FoodEq Engineering en Herbort vertegenwoordigt.

Als Consultative Engineer met een schat aan ervaring richtte Zinken zich vanaf 2008 in eerste instantie op sorteertechniek, in de loop der jaren nam de vraag naar toegevoegde verwerkings- en verpakkingstechniek toe. “Nederlandse en Belgische leveranciers hebben in Duitsland een zeer goede reputatie. De besluitvorming is bij met name de grotere bedrijven wat trager. De typerende Duitse bedrijfsvoering legt de prioriteit bij kwaliteit zodat afwegen complexer wordt. Budget is echter zeker niet minder belangrijk. De terugverdientijd is een belangrijk argument een investering te overwegen.” 

Van de grond tot in de mond
Niettemin was Zinken de voorbije jaren nauw betrokken bij tal van projecten in de Duitstalige landen. “Enerzijds wordt bestaande, verouderde techniek vervangen. Anderzijds zijn er ook steeds meer spelers die bijvoorbeeld voorheen enkel aardappelen verpakten en nu ook wassen, schillen en blancheren, waardoor er ook een groeiende behoefte aan bijbehorende technologie ontstaat. Dit hangt wederom samen met het verduurzamen van de supply chain, waarbij de hamvraag is: Hoe kunnen we producten zonder omwegen en onnodig transport van halffabricaten bij de consument krijgen? Ondanks de veranderende marktstructuren hebben ook de kleineren absoluut bestaansrecht, mits ze een goede, stabiele niche vinden.”

Als zelfstandig adviseur vormt Ger de schakel tussen leverancier en afnemer. “De vraag naar gedegen advies en technische kennis is absoluut voorhanden. Met name bij grotere AGF-bedrijven waren projectteams verantwoordelijk voor de realisatie van een project. Tegenwoordig is deze capaciteit niet meer beschikbaar en zal een projectmanager partijen zoeken die kunnen helpen/adviseren de juiste keuzes te maken en zelfs om het project op te leveren. In dit vacuüm treed ik op als ondersteunende en breed georiënteerde dienstverlener die niet als afgezant van één merknaam handelt.”

Voor meer informatie:
Ger Zinken
Zi-Vision BV
Concordiastraat 61
6142 BS Einighausen
+31 (0)6 2936 9533
ger.zinken@zi-vision.de  
www.zi-vision.de  


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.